У Новом Саду одржан међународни форум „Балкански дијалог“

19.06.2015.

У организацији Фонда Горчаков из Русије и партнерских организација Српски код и Фондација Достојанство из Србије, у Новом Саду се одржао форум „Балкански дијалог“. На овој међународној конференцији окупили су се представници петнаест држава балканског и црномосрког региона, а главна тема овогодишњег форума била је очување стабилности у региону Балкана.

balkanski dijalog (4)

Отварајући форум Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији рекао је да Русија веома цени допринос Србије светској историји, те стога Срби као народ немају никакав разлог да се кају на шта им се стално указује и на шта се стално приморавају. Такође, амбасадор Чепурин је истакао како је становиште Русије да је само јака Србија гарант стабилности Балкана.

balkanski dijalog (5)

Мирослав Паровић, председник Треће Србије је у оквиру оводне сесије форума рекао како је за све балканске народе кључно да очувају „пут живота“ како је Паровић назвао коридор 10. Истакавши да је „Балкански савез“ између Грчке, Македоније, Бугарске, Црне горе, Републике Српке и Србије начин да се очува безбедност региона која је угрожена од стране великоалбанског и ислмистичког тероризма, а уједно да је то и најбољи начин да се обезбеди геополитичка стабилност и обезбеди реализација најважнијег стратешког пројекта за Балкан, а то је гасовод од Босфора до Средње Европе (Турски ток), као и транспорт роба од грчких лука ка Европи, као и транспорт роба Дунавом.

На маргинама скупа делегација Треће Србије је обавила разговор са амбасадором Русије у Србији и обавестила амбасадора о резолуцији о Сребреници коју је у Парламенту ЕУ поднела странка Национални фронт, са којом Трећа Србија има изграђене јако добре односе и са којом заједно ради на промовисању ове резолуције која помаже да се дође о коначне истине о ратним дешавањима у БиХ. Такође, договорен је састанак са господином Чепурином око тема које се тичу односа Србије и Русије.