Трибина у Културном центру Новог Сада: Француска искуства у очувању породице и традиционалних вредности

24.02.2015.


Позивамо вас да у среду 25.02.2015. у 19 часова на Трибини младих у Културном центру Новог Сада, присуствујете трибини „Француска искуства у очувању породице и традиционалних вредности“.

КЦНС

Говорници:

  • др Гијом де Тјелоа – генерални секретар удружења ”Породица и брак” и саветник градоначелника Марсеја,
  • Кристоф Машар – члан удружења „Породица и брак“ успешни бизнисмен који послује у Француској и Русији,
  • др Андреј Фајгељ – директор Културног центра Новог Сада,
  • проф. др Ненад Крстић, редовни професор Филизофског факулета у Новом Саду.

Трећа Србија потписала је споразум са Француским удружењем ”Породица и брак о заједничком заступању хришћанских темеља Европе и одбрани традиционалне породице. Удружење ”Породица и брак” је део међународне мреже која ради на заштити породице у земљама Европске уније , Русији, Америци, и широм света.

Удружење ”Породица и брак” основано је 2013. да би пружало политичку подршку протестима против урушавања темеља традиционалних вредности и институција кроз доношење контраверзних закона. Протести који су извели стотине хиљада људи на улице налазе се на таласу ширих друштвених кретања која аналитичари називају ”конзервативна шездесетосма”.

Тај назив се позива на револуционарне демонстрације из маја 1968. које су означиле одлазак Шарла де Гола и победу ултралибералних идеја. Сада је на делу обрнути процес у којем Французи захтевају обнову и чување традиционалних вредности. Примери ове конзервативне револуције су бројни и разноврсти: нове организације попут ”Породица и брак”, нови медији попут блогова Гијома де Тјелоа, бестселери попут ”Француског самоубиства” Ерика Земура, масовни покрет ”Маниф пур тус”, али и изборни успеси Марин ле Пен.

Представници удружења др Гијом де Тјелоа и Кристоф Машар ће пренети своја искуства у породичном активизму и грађењу мреже на предавањима у Новом Саду и Бањалуци.

Француска је поново домовина нових идеја, као толико пута у историји. Дођите да сазнате о томе од људи који су зачетници нових идеја на традиционалним темељима.

kulturni-centar novog sada