Трибина Треће Србије у Месном одбору Ново Насеље у Новом Саду

22.04.2015.

 

Трећа Србија наставила је активности промоције Градског одбора у Новом Саду у Месном одбору Ново Насеље.

Трибина, Ново насеље, 21.4.2015.

Председник иницијативног Месног одбора Богољуб Марковић поздравио је присутне и нагласио да смо отворени за сваки предлог и сугестију ради бољег функционисања града и да ћемо се трудити да се у највећој мери приближимо грађанима и представимо наш програм.

Трибина, Ново насеље, 21.4.2015., Богољуб Гагић

Бојан Панаотовић, социолог и угледан новосадски новинар, испред Председништва Треће Србије говорио је о агресивној култури која се народу намеће кроз масовне медије. Велики брат, Парови, Фарма и сличне емисије неће утицати на то да људи у Србији буду више образовани, да се подстиче иновативност, предузимљивост, мудрост и толеранција и зато такве програме треба драстично опорезовати и добијена средства улагати у развој поменутих врлина. Руководство Градског одбора представио је као нормалне, пристојне и скромне комшије Новосађана са којима они могу увек да разговарају о свим животним темама, како у Скупштини Града код Мирослава Илића, тако у Градској кући код мр Горана Сечујског или у седишту странке у Новом Саду, где ће их угостити Горан Миленковић.

Трибина, Ново насеље, 21.4.2015., Бојан Панаотовић

Члан Већа за привреду и Заменик председника Градског одбора мр Горан Сечујски навео је да смо у оквиру Програма Треће Србије дефинисали као меру вођење активне политике запошљавања, с фокусом на подстицање развоја предузетништва. На наш предлог, самозапошљавање је уведено као нова мера у оквиру Акционог плана запошљавања Града Новог Сада и захваљујући овој мери сопствени посао је започело око 105 Новосађана, у последње две године. Поред директне финансијске помоћи, омогућили смо им и тзв. нефинансијску помоћ, кроз додатне обуке – менторство, како бисмо оснажили њихове предузетничке способности. Ове године, опет на наш предлог, Град Нови Сад ће организовати обуке за жене предузетнице, како би смо им помогли да се степен успешности њихових приватних бизниса значајно повећа.

Трибина, Ново насеље, 21.4.2015., Горан Сечујски

Мирослав Илић, професор историје, заменик председника Скупштине града и потпредседник Градског одбора поручио је да је јако важно да свој допринос у изградњи структуре градског одбора дају и чланови Месног одбора. Ми смо у протеклих две и по године реализовали неколико важних активности од који је поменуо нашу иницијативу упућену Народној Скупштини Републике Србије да се донесе Закон о општем репрограму дугова становништва према јавним предузећима, који је подржало више од 32.000 грађана Србије. ‘’Трећа Србија је једна од најмлађих политичких партија у Србији и ви као чланови месног одбора на Новом Насељу имате шансу да заједно са нама учествујете у њеној изградњи и афирмацији,” закључио је Илић.

Трибина, Ново насеље, 21.4.2015., Мирослав Илић

Горан Миленковић, архитекта, председник Градског одбора Треће Србије у Новом Саду испричао је да је одрастао на Новом Насељу и да тај део града сматра за најлепши, те да то није само субјективан осећај. Ново Насеље је урбанистички најуређенији део града, са довољно слободних и зелених површина, паркинг места, спортских и игралишта за децу, школа и вртића, пуно дрвећа, , великом ширином улица и мрежом бициклистичких стаза. Међутим, постоје делови града у којима је пре 15 година било заступљено једнопородично становање, а сада су на том месту изграђене стамбене зграде и ту сада живи десетоструко више људи, који немају довољно паркинг места, нити спрортских и дечијих игралишта, нема довољно зелених површина и то је изразито негативна појава. На том примеру се уочава да инфраструктура у граду има изузетно велики утицај на квалитет живота и да локална самоуправа мора да заведе ред и усагласи правилнике о уређењу јавних површина, типова градње, али и уличних фасада, на пољу функционалности и естетике. Неопходно је дефинисати техничке, урбанистичке, визуелне и све друге услове који би приликом планирања или градње били обавезни за сваког инвеститора.

Трибина, Ново насеље, 21.4.2015., Горан Миленковић