Трећа Србија угостила учеснике експедиције „Победа једна за све!“

18.04.2015.

Под покровитељством Министарства спољних послова Руске Федерације првог априла је у четири олдтајмера „победа“ кренула делегација младих активиста на пут од Волгограда до Берлина и назад до Москве где ће деветог маја присуствовати свечаности обележавања седамдесет година од победе над фашизмом.

_MG_6751

Трећој Србији је припала част да буде домаћин експедицији у нашој земљи и том приликом је за госте из Русије организован свечани дочек у Новом Саду. На свечаном пријему у Скупштини Новог Сада, Мирослав Илић, заменик председника скупштине је указао да је српски народ био толико велики противник фашизма да је слично као и руски народ био спреман да иде до границе билошког опстанка само како би се то највеће зло у историји човечанства победило.

„Данас, када многи желе да ревидирају историју ми смо спремни да се такође свим силама боримо да то не дозволимо“, закључио је он.

_MG_6895

Мирослав Паровић, председник Треће Србије је позвао госте из Русије да заједничким снагама раде на томе да се у Европи изгради нови договор који ће подразумевати враћање суверенитета европским државама и који ће функционисати на јединственом простору од Лисабона до Владивостока. „Слично као што су наши дедови радили пре седамдесет година, ми као нова генерација морамо дати све од себе да обезбедимо да Русија буде снага, а Србија симбол те нове Европе коју ћемо заједно градити“, истакао је Паровић.

Помоћник градоначелника Новог Сада, Мироје Јовановић указао је да је Нови Сад у другом светском рату страдао губитком више хиљада суграђана махом убијених у рацији 1942. године.

“Али никако не смемо заборавити ни цивилне жртве и срушена три новосадска моста у току НАТО агресије на нашу земљу. Србија је 1999. бомбардована како би се процес прекрајања историје убрзао”, закључио је Јовановић.

Посебну част нам је указао проф. др Милан Рунић, тенкиста Црвене армије, учесник у борбама за ослобођење Београда који је лично поздравио делегацију из Русије и пожелео им срећу у даљем путу.

„Ми никада не смемо заборавити допринос Црвене армије, као и нашег народа који је у два антифашистика покрета учествовао у борбама против нацизма“, рекао је Горан Миленковић, председник градског одбора Треће Србије у Новом Саду.

„Посебно је важно указати дужно поштовање нашим суграђанима, као што је проф. др Милан Рунић, који су лично учествовали у борбама и нама као њиховим потомцима дали право да данас будемо поносни“, истакао је Миленковић.

_MG_6974

На крају посете Новом Саду, делегација из Русије је поклонила заставу Крима руководству Треће Србије и пренела поздраве Владе Крима и захвалност за исказану подршку Треће Србије опредељењу народа да се врати у састав Русије.