Трећа Србија учесник Балканско-Црноморског форума у Москви

21.12.2014.

Овог викедна је у Москви одржан Балканско – Црноморски форум чији је основни циљ био да се започне формирање мреже организација које ће у овом региону радити на успостављању политике сарадње, а против политике изолације и међусобних сукоба коју снажно намеће ЕУ.

Balkanski forum

Србију је на овом скупу представљала делагација у саставу: Мирослав Паровић (председник Треће Србије), Александар Ђурђев (генерални секретар Треће Србије) и Владимир Зотов (саветник директора Агенције за развој и европске интеграције региона Града Београда за сарадњу са земљама Евроазијске уније).

Домаћин скупа био је Георги Л. Мурадов (генерални секретар Руске асоцијације за међународну сарадњу и заменик председника Већа министара Републике Крим) који је у уводном излагању рекао како је неопходно радити на ојачавању старих и успостављању нових веза између држава Балканског и Црноморског региона, а све са циљем успостављања поретка који гарантује трајни мир и стабилност.

Balkanski forum Konuzin_Parovic

Александар Конузин (бивши амбасадор Руске Федерације у Србији) истакао је потребу да Русија појача своје присуство у региону, поготово после заустављања пројекта Јужни ток.

Виктор Колбановски (директор Балканског центра за међународну сарадњу) рекао је да је један од најефикаснијих начина за јаче руско присуство на региону Балкана веће улагање у концепт тзв. „меке моћи“ где пре свега види јаче медијско присуство Русије. Такође, Колбановски је указао на раст опаности од обојених револуција у државама Балкана, а посебено у Србији.
Говорећи у име српске делегације, Мирослав Паровић је рекао како је регион Балкана практично последња активна веза између Русије и остатка Европе указујући на то да се све више спушта „нова гвоздена завесаи да се од Балтика па све до Средње Европе протегла тампон зона која раздваја два дела Европе.

Баш из тог разлога, истакао је Паровић, постоји толики притисак на државе попут Мађарске, Србије, Бугарске и Грчке и за очекивати је да ће се у наредним месецима у овим државама покушати извести масовни улични немири са циљем потпуног раскидања односа ових држава са Русијом.

Паровић је као решење предложио да се из дефанзиве пређе у офанзиву на тај начин што ће се политичке снаге из овог дела Европе повезати са суверенистичким странкама из Западне Европе, а са циљем заједничког настојања да се ојача идеја Европе од Лисабона до Валдивостока у којој суверене државе међу собом сарађују.

Као добар модел Паровић је представио концепт Нове Европе који представља мрежу организација које се залажу за нови договор између народа и држава Европе и која је представљена у Београду на великој конференцији 17.10.2014., а која је формално почела да ради потписивањем „Манифеста Нове Европе“ у Паризу 25.11.2014.

Паровић је своје излагање завршио поруком да је време да се крене у контранапад и борбу за право на начин живота својствен нашим народима.

Поред наведених на форуму су учешће узели представници организација из Бугарске, Грчке као и бројне дипломате из Русије.