Трећа Србија у посети Влади Крима

23.12.2014.

У оквиру вишедневне посете Руској Федерацији, Мирослав Паровић (председник Треће Србије), Александар Ђурђев (генерални секретар Треће Србије) и Владимир Зотов (саветник директора Агенције за развој и европске интеграције региона Града Београда за сарадњу са земљама Евроазијске уније) званично су били примљени у Влади Крима.

Treca_Srbija_Krim

Домаћин је у име Владе Крима био Руслан Балбек, а у оквиру делегације су још били: Николај Корјажкин, министар економије, Исмет Затов, заменик министра културе, Виктор Колбановски, помоћник заменика представника Руске Думе и Јуриј Диденко, помоћник заменика председника Савета министара Републике Крим – сталног представника при председнику Руске Федерације.

У свом поздравном обраћању Руслан Балбек је рекао да је Крим спреман за сарадњу о јачању партнерских односа са Републиком Србијом и захвалио се делегацији из Србије на томе што разумеју изазове са којима се Крим сусреће и што су спремни да подрже народ Крима у свом опредељењу да буду део Руске Федерације.

Treca_Srbija_Krim (2)

Мирослав Паровић је рекао како је Крим имао и историјско и демократско право да се врати у окриље државе Русије повлачећи паралелу са Војводином која се пре готово једног века водећи се историсјким правом као Српска Војводина и демократским правом кроз одлуке народних скупштина у Руми и Новом Саду присајединила Србији.

Treca_Srbija_Krim (3)

Такође, Паровић је изказао противљење санкцијама које су уведене Русији и најавама додатног пооштрења санкција према Криму истичући како су Срби као народ осетили сву тежину санкција и како су те мере увек уперене према животу обичних људи.

Александар Ђурђев је представио могућности које има српска привреда и предложио да заједничким снагама покушамо да повежемо мала и средња предузећа из Србије са привредом Крима, указујући да су санкције уједно и шанса да се створе јаче везе између Србије и Русије.

Treca_Srbija_Krim (4)

Сви учесници састанка су се сагласили са Виктором Колбановским како Крим има сакрални значај за целу Европу и како на месту где је пре 70 година потписан уговор (договор на Јалти) којим је успостављен поредак у свету након завршетка Другог светског рата и како је то одлично место да се започну преговори о новом договору међу европским народима и државама.