Трећа Србија: Тражимо општи репрограм дугова становништва према државним комуналним предузећима

02.02.2015.

Свесни да је у овом тренутку у Србији најважније очувати социјални мир и не дозволити да обичан човек и његова породица буду доведени у понижавајући положај да им се плени имовина, сече струја и искључује грејање, Трећа Србија покреће велику акцију са циљем да се изборимо за општи репрограм дугова становништва према јавним и локaланим комуналним предузећима (ЕПС-у, Телекому, Србијагасу, Инфостану и сл.).

Већ од данас стартујемо са прикупљањем тридесет хиљада потписа колико је потребно да се законска иницијатива о општем репрограму дугова нађе пред посланицима у Народној скупштини.

Основне одредбе овог закона су: замрзавање свих старих дугова које становништво има према јавним и локалним комуналним предузећима у Србији и то на период од 15 месеци почевши од датума усвајања Закона, као и моментално заустављање свих судских и извршитељских поступака који се на име ових дуговања имају.

Miroslav Parovic, kampanja 2015., fotos za postavljanje u vesti 2

Одлагањем плаћања старих дугова би се пружила шанса грађанима да преброде кризни период без да им приватни извршитељи куцају на врата, а државна предузећа не би изгубила много јер свакако су стара потражвања практично ненаплатива кроз процес који спроводе приватни извршитељи.

Ми смо свесни да грађани не дугују из хира, већ због проблема у којима живе већ деценијама. Сматрaмо да народ који је прошао кроз снакције, ратове и пљачкашку приватизацију не заслужује да му се руши достојанство тако што ће му се сећи струја или пленити имовина због често минорних дугова које има према истој тој држави за коју се борио и коју је бранио.

Мироје Јовановић

Мироје Јовановић

Наш став је да се сви држaвни и друштвени ресури морају ставити у функцију очувања социјалног мира и да у тешком времену једино солидарност може да доведе до бољитка.

Конференција за медије: