Трећа Србија: Добра одлука да се не потпише уговор око Железаре „Смедерево“

18.02.2015.

Трећа Србија поздравља одлуку Владе да не потпише уговор око продаје Железаре „Смедерево“ компанији Есмарк. Понуда коју је Србија добила је била више него понижавајућа и сматрамо да је једино исправно било такву понуду одбити.

Železara_Smederevo

Предлажемо да Влада одмах почне преговоре са другим заинтересованим партнерима који су желели да буду стратешки партнери у железари. Једна таква компанија је свакако „Уралвагонзавод“. Такође, Влада би требала да у разматрање узме и могућност да наша железара буде повезана са рудницима гвожђа у Србији и Републици Српској и да се по принципу приватно-јавног партнерства направи систем којим ће железара постати замајац не само привреде Србије, него и привреде Републике Српске.
За нас из Треће Србије, питање сртатешких фирми није и никада неће бити дневнополитичко питање. Стога нам није проблем да своје снаге ставимо на располагање у правцу проналска најбољег решења не само за Железару „Смедерево“ него и за све друге стратешки важне компаније у земљи и то независно да ли су државне или приватне.
Ово радимо знајући да је најгора ствар за Србију да нам се врати период са почетка двехиљадитих када су стратешке гране продаване за „тепсију рибе“. Управо је у том периоду железара „Смедерево“ први пут продата за цифру од 23 милиона долара, а држава је на себе преузела све дугове, као и обавезу да даје струју по повлашћеним ценама и да дозвољава претапање оружја које је проглашавано застарелим. Да подсетимо да је овај уговор потписан на мање од месец дана од убиства Зорана Ђинђића и то у периоду ванредног стања. Што би народ рекао: „Било, не поновило се!“.