Трећа Србија: Акција за помоћ народу Новорусије

04.02.2015.

Трећа Србија почиње велику акцију за прикупљање хуманитарне помоћи за народ Новорусије. То је речено на данашњој конференцији за медије.

pomoc narodu Novorusije (9)Грађански рат који се води на истоку Украјине данас је довео до озбиљне хуманитарне катастрофе, а ми као народ који смо доживели страхоте грађанског рата смо посебно осетљиви на то, рекао је Мирослав Паровић, председник Треће Србије.

Не смемо заборавити сву помоћ коју смо, у за нас тешким данима током 90-их година, добили од стране руског народа, иако је и њима тада било веома тешко. Наш народ каже „памти па врати“, те стога и ми свесни тежине хуманитарне катастрофе у Новорусији покрећемо ову акцију. Такође, борба која се данас води у Новорусији представља и чин борбе против ревизије историје, јер сведоци смо да у Хрватској током 90-их година и данас на истоку Украјине, неометано могу да делују паравојне формације са нацистичким обележјима. Сви морамо радити на томе да судбина Новорусије и народа који тамо живи не буде иста као судбина Републике Српске Крајине и Срба који су тамо живели, закључио је Паровић.

Мирослав Паровић

Мирослав Паровић

Владимир Данович Зотов, који је на конференцији представљао Комитет за државно уређење Новорусије, присутним новинарима је прочитао поздравно писмо г. Владимира Рогова, копредседника Комитета за државно уређење Новорусије.

О размерама хуманитарне катастрофе која данас влада у Новорусији најбоље говори пример града Првомајск који је попут Лењинграда у Другом светском рату, већ више месеци у потпуној блокади, рекао је Зотов.

pomoc narodu Novorusije (4)

Народ Првомајска има дневно следовање од 250 грама хлеба по човеку и то је једина храна коју ти људи имају у току дана, а при томе су изложени свакодневним ракетирањем од стране украјинске армије. Са само стотину динара помоћи, двадесетчетири становника Првомајска би добило ово своје дневно следовање, закључио је Зотов.

pomoc narodu Novorusije (6)

Техничко спровођење хуманитарне акције спровешће Фондација Достојанство. Председник Фондације Достојанство Мирослав Илић, рекао је „Позивам све грађане али и све друге организације да се придруже овој акцији јер овде није реч о дневној политици већ о потреби да будемо солидарни са онима којима је данас тешко“.