Темерин: Промоција књиге “Париз-Берлин-Москва” и Пут ка светлости – филм о М. Пупину у Културном центру

30.03.2015.

Стеван Бабић, један од оснивача Фондације Достојанство и председник општинског одбора Треће Србије у Темерину, истакао је да је најважнији циљ Фондације Достојанство афирмисање позитних друштвених вредности као што су патриотизам, култура, радна етика, традиција, историја. Набројао је неке од најзначајнијих резултата и најавио да ће се наставити промоције идеја и пројеката Фондације широм Србије. Такође, наглашено је да ће се Фондација бавити и решавањем локалних проблема грађана Темерина.

Стеван Бабић

Стеван Бабић

Мирослав Илић, председник Фондације Достојанство, истакао је да је Фондација за кратко време успела да реализује велики број активности. Једна од свакако најзначајнијих јесте откривање споменика Стефана Немање, осниваче прве српске независне државе, у Бањој Луци. Овај споменик је први код Срба и суштински је значајан за идентитетску политику у XXI столећу. Немањићи, српски устаници, солунски добровољци су знали да је предуслов сваког успеха чување идентитета и народне културе. То знају и све најуспешније нације света. Илић је нагласио да такве позитивне домаће и стране традиције треба да негујемо и ми и да у трећем миленијуму створимо нову, трећу, развијену и успешну српску државу.

Мирослав Илић

Мирослав Илић

 

Горан Миленковић, испред Председништва Треће Србије, говорио је о књизи Париз-Берлин-Москва. Средином прошле године чланови највишег руководства странке били су у посети Стразбуру у Француској и тамо упознали писца ове књиге, геополитичког аналитичара Анрија де Гросувра. Идеје из овог дела, потреба за јачањем суверенитета европских држава, на територији од Лисабона до Владивостока, дакле снажно интегрисање Русије у новом европском договору, послужиле су нам да дефинишемо концепт Нове Европе. У октобру смо организовали велику међународну политичку конференцију Нова Европа у Београду, у којој су учествовали истакнути политички чиниоци из Француске, Аустрије, Немачке, Италије, Македоније, Русије и Србије, међу њима и писац ове књиге, као и бивши руски амбасадор у Београду А. Конузин. Истакнута је више него значајна позиција Србије у Новој Европи, која има потенцијалну улогу да повезује западноевропске народе с једне и Руску Федерацију с друге стране. Затим је у новембру потписан манифест Нове Европе у Паризу, а у јануару смо остварили сарадњу са званичницима Државне Думе Руске Федерације у Москви. Од егзистенцијалне и суштинске важности нам је да ту шансу у будућности искористимо, а то ћемо успети само ако сада почнемо да радимо.

Горан Миленковић

Горан Миленковић

Гојко Вукоје, руководилац Пројкета Србија Фондације Достојанство, испричао је да Србија данас вапи за људима као што је био Михајло Пупин, који имају изражену државотворну ноту и осећај припадности свом народу. Сав свој утицај и углед који је уживао у Америци употребио је да Србија по окончању Првог светског рата припоји Банат који је и данас у њеном саставу, као и да се српска тробојка завиори на Белој кући, једини пут у историји. Вукоје је повукао паралелу између система вредности из тог периода и данашњице и то приказао кроз пример песме која потиче из српске колевке Косова и Метохије, “Хајде Јано коло да играмо.” Оригинална верзија те песме гласи: „Хајде Јано коња да седламо, хајде Јано кућу да не дамо,” а данас као и последњих више од тридесет година ми је певамо: „Хајде Јано коња да продамо, хајде Јано кућу да продамо, да продамо Јано душо, само да играмо.” Поставио је свима питање: „Који то прави српски домаћин игра када прода кућу и коња?“ На крају је нагласио да све аномалије у друштву нису толико страшне колико равнодушност нашег народа, који све то немо посматра. Зато ми радимо на томе Срби постану свесни својих позитивних вредности.

Гојко Вукоје

Гојко Вукоје

temerin_promocija