СВИЊАРИЈЕ: Једемо стране лешине а наше месо бацамо

20.04.2015.

Увоз свињетине је пет пута већи у овој години, а држава гангрену сточарства лечи привременим мерама.

Увоз свих врста меса у Србији драстично је повећан од почетка године, а пад домаће тражње највише су осетили узгајивачи свиња у Србији. Наиме, само је увоз свињетине у Србију порастао за чак пет пута у односу на 2014.

Србија је појела више од 14.000 тона замрзнуте свињетине и 300.000 товљеника из увоза, док потрошачка друштва указују да је квалитет месних прерађевина у нашој земљи све слабијег квалитета.

Дубиоза узгоја

Земље из којих највише увозимо су Немачка, Шпанија, Данска, Холандија и Мађарска. Велике индустрије меса у Србији указују на више проблема који утичу на све већу дубиозу домаћег узгоја свиња, пре свега алудирајући на немоћ домаћих узгајивача да утичу на државну политику. Истовремено, расцепканост и слаба организација узгајивача основни су проблеми због којих је стање у овој грани индустрије катастрофално.

Интервентни откуп

Недавно уведени интервентни откуп товљеника, поново је показао колико је републичка власт неусклађена с локалом јер су се већ појавили појединци по општинама који имају „посебна“ овлашћења за избор фарми и откуп свиња. Таква неусклађеност ствара незадовољство и неповерење у даље државне мере, ма како оне биле добре. На основу података које су досад изнели индустријалци, агроекономисти, као и узгајивачи свиња, Курир у наставку даје листу проблема, али и решења која су могућа за обнову домаће сточарске индустрије.

svinje

РЕШЕЊА
10 КОРАКА ЗА РЕШЕЊЕ „СВИЊАРИЈЕ“

Професор Миладин Шеварлић, председник Друштва аграрних економиста Србије и специјални саветник у Економском институту, за Агробизнис је у 10 тачака изнео предлог мера за спас узгоја свиња у Србији

1. Елиминисати свињску кугу у Србији (2015-2017) и омогућити извоз и превоз свиња и свињског меса у земље ЕУ

2. У року од 15 дана усагласити прописе Србије са ЕУ о дужини чувања и коришћења замрзнутог свињског меса на шест месеци

3. У року од 15 дана прописати обележавање земље порекла и произвођача меса које се продаје на меру у трговини у Србији

4. У овој години припремити пројекте за две кланице НЗПС и конкурисати за средства ИПАРД

5. Организовати националну задругу произвођача свиња (НЗПС) ради заједничке набавке приплодних крмача и нераста, концентроване хране (без ГМО), опреме за прасилишта и товилишта и ветеринарских лекова

6. У овој години формирати репроцентар за свињарство ради побољшања генетике и продуктивности свиња у Србији

7. До јуна ове године прописати минималне услове за прераду и пласман свињског меса и прерађевина од свињског меса у домаћој радиности

8. У року од 15 дана означити свињско месо од свиња које нису храњене ГМ производима или прерађевинама од ГМО (сојина сачма, кукуруз…)

9. У овој години формирати и националну потрошачку задругу Србије и директно је повезати са НЗПС, што укида посреднике и смањује трошкове и произвођача и потрошача

10. Одмах организовати маркетиншку кампању „Купујмо наше месо без ГМО“ за солидарност домаћих произвођача и потрошача.

 

Извор: Курир