Светски дан слободе медија на рушевинама телевизије

03.05.2014.

Трећа Србија је обележила Трећи мај, Светски дан слободе медија и годишњицу рушења Радио-телевизије Војводине у бомбардовању НАТО пакта 1999. године.

У спомен свих суграђана и новинара страдалих у бомбардовању делегација Треће Србије положила је цвеће и запалила свеће на развалинама телевизије. 

Светски дан слободе медија на рушевинама телевизије

На рушевинама зараслим у коров окупили су се и бројни грађани који су такође дошли да обележе успомену на рушење свој града и свог радног места.

Заменик председника Треће Србије др Андреј Фајгељ претходно је упозорио на аутоцензуру Радио-телевизије Војводине која је на 15. годишњицу бомбардовања Савезне Републике Југославије у ударном термину прећутала бомбардовање своје зграде, свог града и државе, а говорила о бомбардовању Сарајева.

Његов апел је делимично уродио плодом, јер вечерас у истом термину РТВ приказује емисију ”Бомбе и ожиљци” посвећену годишњици сопственог рушења, али се оно не помиње ни у једном од бројних саопштења и вести објављених у Србији поводом Светског дан слободе медија.

2014-05-03 10.40.53

”Рушење телевизије на тај дан је скандал планетарних размера и било би нормално да сви светски медији, Европска унија и Уједињене нације брује о томе. Не питајте зашто свет ћути. Питајте зашто ћутите ви, новинари срушене телевизије”, написао је Фајгељ у свом апелу.