СРЕТЕЊЕ, ДАН ЗА САМО ЈЕДНУ ЗАСТАВУ

13.02.2015.

Наша застава је слободарска, а, како је говорио Божа Грујовић „слобода нас људима чини!“

У недељу 15. фебруара обележава се 180 година Сретењског устава и почетка модерне српске државности. Данас, 180 година после овог великог дела Димитрија Давидовића, морамо поставити себи питање колико смо допринели и колико ћемо допринети развоју модерне српске државе.

Мирослав Паровић

После 180 турбулентних година морамо се погледати у очи и рећи себи да смо недостојни предака наших и њихових славни борби за слободу. Данас не можемо да се скупимо сложно и да обележимо Дан државности, него чекамо извештаје из Орашца и Тополе због којих ликују наши непријатељи. Морамо се ослободити подела и свако себи рећи „Орашац није ничији појединачно, Орашац припада сваком од нас подједнако“. Нема у Орашцу места звиждуцима и прозивкама, тамо је место достојанству и поносу. Орашац је место где се носе српске и устаничке заставе, а не појединачне организационе. Орашац мора да буде место нашег новог почетка.

Андрићевски речено, можда не можемо да превазиђемо старе поделе, али не смемо престати да то и покушавамо. Моја визија политике је да се помире прва и друга Србије и да је време за ону трећу, која не живи на старим поделама него на новим идејама. Као што је наш велики Борислав Пекић рекао, „немати прошлости је остати без будућности. Али ако тамо останемо, ако се тамо заглибимо, будућност због које смо се у њу вратили постаће недостижна.“ Зато покушајмо да превазиђемо прошлост, како би помогли садашњост.

Покренуо сам иницијативу „Сви под једну заставу“ и позвао све који долазе на обележавање да понесу само српске заставе, а да своје организационе оставе тај дан по страни. Једино што нас спаја јесу интереси Србије, па да покушамо макар симболично да српском заставом одбранимо интересе Србије.

Miroslav Parovic, kampanja 2015., fotos za postavljanje u vesti 2

Ако желимо бољу будућност и ако имамо жељу да нас се потомци по добром сећају, морамо се окупити. Део сам нове генерације, која још није имала шансу да нешто уради. Време је да то и покушамо уз младост, знање и искуство. Србија може и мора много боље да штити своје интересе који су се негде у последњим деценијама изгубили. Изгубили смо основни национални интерес и циљ, па се морамо преиспитати и рећи себи шта је то што нас води. Мене лично води и покреће жеља да се не стидим пред успоменом на предаке и да ми се потомци поносе. Хоћу све да урадим да моја деца у Србији живе у миру, поносни што су Срби и предани да знањем и поштењем могу да нормално да живе.

Зато овом приликом још једном молим све који долазе на Сретење у Орашац да стану под једну заставу – заставу Србије. Наша застава је слободарска, а, како је говорио Божа Грујовић „слобода нас људима чини!“, и, како нас је учио патријарх Павле, „будимо људи“. Да би смо били људи, морамо волети своје и бити поносни на Сретење.

Грађани Србије, срећан вам Дан државности!

Мирослав Паровић председник Треће Србије

zastava srbija