САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ: ОДБРАНА ДИРЕКТОРКЕ ОД ПОКРАЈИНСКЕ БИРОКРАТИЈЕ

11.03.2015.

Сведоци смо случаја разрешења директорке Карловачке гимназије Славице Шокице од стране Покрајинског секретар за образовање Михаљ Њилаш  који је наложио Школском одбору Карловачке гимназије ову смену, јер школа није поступила по закону када је ученицу Хану Фа избацила из исте након постављања спорних фотографија наставника на друштвеној мрежи „Инстаграм“.

Сремски Карловци

Поводом ове недопустиве одлуке Покрајинског секретаријата, и поводом јаке жеље да подржимо директорку Славицу Шокицу, Трећа Србија је дужна да објави следеће:

Живимо у друштву поремећених и изопачених вредности. То потврђује чињеница да су некада у школама владале дисциплина и ред односно васпитани ученици који су, пре свега, поштовали ауторитет наставника. Сведоци смо времена у коме свако друге дете не поштује ауторитет ни свог родитеља а да не говоримо о ауторитету школе и наставника који представљају другу најзначајнију линију социјализације деце. Зато осећамо потребу да осудимо понашање ученице Карловачке гимназије која је јавно изложила руглу целокупни наставнички кадар те школе.

С друге стране, разрешење директорке ове престижне установе  није само симбол нарушавања ауторитета обичне образовне установе већ представља симбол нарушавања ауторитета Карловачке гимназије – прве српске гимназије настале пре више од два пуна века у којој су одшколовани многи најбистрији и најчувенији умови Србије. Као таква, ова гимназија ужива пуно поштовање и престижан углед у српском друштву а поготово код ученика и наставника готово сваке гимназије у Србији. Не можемо а да се не запитамо: шта ће се десити ако „падне“ директорка једне такве угледне институције у Србији?

Бановина

На путу стварања правих норми и животних циљева наше децe стоје бесмислене тежње и интереси демократа и либерала у покрајинској власти. Њихов покушај да се мешају у рад једне престижне установе као што је Карловачка гимназија и пропагирање концепта  пермисивног образовања „омладину ни у чему не треба ограничавати“ довео је до вршњачког насиља које се тешко може обуздати, довео је до тога да се наши средњошколци туку мачетама на улици, довео је до тога да у све већој мери користе опојна средства и различите дроге а запитајмо се куда све то води и какве ће то генерације водити нашу земљу у будућности!

Разрешење Славице Шокице је само још једна цигла у зиду изграђивања погрешних идеала и норми од стране медијске пропаганде и државне бирократије. Идеолошке одлуке које они стварају погубно утичу на нашу децу. Не смемо заборавити да те одлуке нарушавају и  ауторитет стручњака који образују нашу децу а чија су усмерења и знања позитивнија и плодотворнија за образовање и одрастање наше деце него пропагирање погрешних идеала коме су деца све више и више подложна.