Саопштење за јавност: Спрема се државни удар у Србији!

11.12.2014.

Организација Центра за примењене ненасилне акције и стратегије (CANVAS), чији је оснивач Срђа Поповић,  а уз коју стоје њима лојалне невладине и политичке, организације, као и неки криминални кланови, екстремне формације и новинарска удружења стационарана у Војводини, покушаће наредних месеци да дестабилишу Србију и изазову државни удар, потврђују сазнања до којих смо дошли – саопштено је данас на конференцији за медије Треће Србије, на којој су се новинарима обратили председник те организације Мирослав Паровић и потпредседник Мироје Јовановић.

KZN Treca Srbija - Drzavni udar (8)

Председник Треће Србије Мирослав Паровић је напоменуо да је реч о организацији која је, по сопственом признању, учествовала у низу револуција и државних удара (Грузија, Украјина, Египат, Тунис….) и која се декларативно залаже за „ненасилну борбу“, премда је сваки од наведених случајева завршен у крви, уз жртве и сукобе, што је план и за Србију.

Према сазнањима Треће Србије, припреме везане за дестабилизацију земље већ су у току, а у склопу истог сценарија већ су предузете и поједине активности. Тако се у истом контексту морају посматрати кампања коју невладине организације и поједини медији спроводе месецима покушавајући да представе Нови Сад као небезбедан град са екстремном високом стопом криминала, иако их званични подаци и статистика демантују – у истом контексту се мора посматрати и чињеница да је након случаја „Дрон“ само у Новом Саду било разбијања пекара, али се не знају ни налогодавци ни извршиоци тих кривичних дела ни данас.

Miroslav Parovic, kampanja 2015., fotos za postavljanje u vesti 2

Коначно, у том контексту се морају посматрати и све јачи антируски испади, који су у почетку били артикулисани кроз захтев да се обештете грађани због приватизације НИС-а, да би након захлађења односа између Русије и ЕУ, и ти захтеви били радикализовани и да би се захтевало увођење санкција Русији, раскид енергетског споразума и те приватизације. Како је саопштила Трећа Србија, очекује се да ће за највише два месеца бити организовани „спонтани“ протест испред НИС-а, који ће се завршити упадом и оштећењем имовине и нападом на запослене у тој фирми руске националности. То ће довести Србију у незавидан међународни положај, јер  ће неминовно изавати Русију да реагује како би заштитила своје грађане.

Циљ је, како је председник Паровић указао, да се ови немири из Војводине пренесу на остатак Србије, а под наводним и лажним антагонизмом (проруски) југ – (проевропски) север, баш као што је у Украјини искоришћен сукоб исток – запад.

Индикативно и општепознато да су припадници украјинске опозиције који су спровели „наранџасту“ револуцију која се догодила 2004. године у тој држави, тренирани и обучавани управо у Новом Саду.

Коначно, Трећа Србија је на овој конференцији позвала све надлежне органе да испитају пословање и деловање организације Canvas, са нарочитим освртом да је та организација недавно проглашена терористичком  у Уједињеним Арапским Емиратима. То је учињено на основу посебних прописа УАЕ који су објављени у службеним гласилима ове државе, где су јасно утврђени критеријуми за припрему и објаву листе терористичких организација или организација за које се сумња да су повезане са тероризмом. Индикативно је, иначе, да Поповић није поднео жалбу на одлуку о стављању Canvas-a на предметну листу , иако је то најављивао.

Такође, потпредседник Треће Србије, Мироје Јовановић је јавно, пред представницима многобројних медија поднео усмену представку/иницијативу упућену Републичком јавном тужилаштву, да на основу чланова 55. и 167. Устава Републике Србије, пре Уставним судом наше државе поднесе предлог за забрану рада организације Canvas.

У Новом Саду,  9. децембра 2014. године