Саопштење за јавност ГО Треће Србије у Суботици

02.02.2015.

Градски одбор Треће Србије у Суботици изражава своје задовољство поводом сазнања да ће се у Суботици основати културни центар који ће носити име великог српског књижевника Бране Црнчевића. Као што је свима познато, Бранислав Црнчевић цео свој живот радио је на афирмацији српске културе и традиције, пишући за децу и одрасле. Подсећамо да је Брана Црнчевић сахрањен у алеји заслужних грађана републике Србије и да овакав великан српске књижевности и новинарства сигурно заслужује да културни центар у Суботици носи његово име.

Subotica02Оно што нас веома забрињава, али нас не изненађује, јесте отворено противљење овом пројекту од стране неких политичких структура у граду. И више него очигледно је да је противљење овом пројекту изазвано његовим вишедеценијским радом, који је сем у књижевности, и у новинарству имао јасно развијену националну свест. Оно што је можда највећи апсурд јесте то што структуре којима ово смета имају у овом граду апсолутну превласт и тапију на свако културно дешавање, које увек боје својим националним бојама. Проблем се ствара сваки пут када било која манифестација или дешавање добије српски призвук. Тако је за Бадње вече било превише петарди, за „Завичајне дане“ естрадни уметници се „нису уклапали у културну мапу града“, а за „Светосавску недељу“, иако није градска манифестација, оглашавали су се разни „културни делатници“ који су се својски трудили да манифестацију на било који начин омаловаже. Ово је само још једна потврда онога што Трећа Србија говори од самог свог оснивања у Суботици, а то је да антисрбизам има јако упориште у Суботици које је нажалост, све више у порасту. Трећа Србија у Суботици, због свега наведеног, даје јасну подршку овом пројекту, и нада се да ће се он што пре реализовати.

Надамо се да ће културни центар „Брана Црнчевић“ својим деловањем показати да је његово постојање достојно имена које носи. Културни центар „Данило Киш“ чије гашење се најављује, сем што је црпео огромна средства од Града, није својим радом направио ништа вредно помена од како постоји, него је насупрот статуту, његово руководство иступало више пута, коментаришући политичка питања, као и све оно што нема никакве додирне тачке са културом. Трећа Србија у Суботици, подржава одлуку да се овај центар угаси и да се оснује нови, чије ће руководство водити одговорну културну политику, без страначког утицаја и идеолошке обојености, што није био случај у КЦ „Данило Киш“.