Горан Миленковић: Руски гас нема алтернативу

01.02.2015.

Питања енергетске безбедности и енергетске независности Србије за Трећу Србију представља један од најважнијих политичких циљева. Свесни ситуације и проблема, спремни смо да учествујемо у свим договорима по овом питању који ће Србију оснажити. У јучерашњем издању листа „Политика“ изашла је вест да је амерички сенатор Кристофер Марфи понудио земљама западног Балкана помоћ у снабдевању течним гасом и гасом из уљних шкриљаца, заложивши се тако још једном за енергетску независност запада у односу на Русију и руски гас.

Горан Миленковић

Горан Миленковић

Како пише Политика, Марфи је рекао да је због ситације око „Јужног тока”, енергетска ситуација на Балкану отежана, а на питање о каквој се тачно помоћи ради Марфи је објаснио да „Америка све више извози течни гас и нафту те да би могла да постане алтернативни снабдевач на Балкану“.

Ми из Треће Србије постављамо неколико логичних питање на ову понуду. Пре свега, како Америка може да нам помогне у овој ситуацији? За понуду сенатора Марфија не постоје техничке могућности. Такође, отворено је питање и о цени плина уз све трошкове достављања до западног Балкана и Србије. Основним увидом у ситуацију, изгледа немогуће да „амерички плин“ може бити јефтинији од „руског гаса“.

Апослутно смо сагласни са ставом Војислава Вулетића, председник Удружења за гас Србије, који је у истој вести „Политике“ рекао „да је ово још један у низу великих обећања које Америка даје последњих дана због сукоба Брисела и Москве око Украјине, чиме се заправо врши притисак на Балкан да дигне руке од руског гаса.“

Господин Вулетић је јасно истакао „да не постоје техничке могућности да се тај гас из Америке довезе до Балкана, гас би морао прво да се из гасног преведе у течно стање и тако превози танкерима. Неопходно би било саградити постројења, терминале и складишта у лукама за шта би требало најмање пет година када је Србија у питању.

На крају крајева, ако је овај целокупан процес снабдевања Америчким плином повољнији, јефтинији и поузданији за грађане Србије, ми смо апослутно за такву опцију, али да ситуација није таква говори нам и досадашња пракса да је руски гас био далеко практичнији и економичнији за употребу од било ког другог вида допремања и употребе гаса. Ово је доказ да енергетска сигурност Србије лежи у руском гасу који нема алтернативу. У сваком тренутку морамо се водити интересима Србије, то треба да нам буде основна водиља у свакој ситуацији, а руски гас је српски интерес.

Горан Миленковић, члан Председништва Треће Србије