Телеграф: Руски амбасадор – Србији ћемо надокнадити део штете због Јужног тока!

09.12.2014.

Руски амбасадор у Србији Александар Чепурин сматра да је могуће надокнадити неке губитке Србији после обуставе изградње гасовода Јужни ток, као и да ће Русија тежити томе да узме у обзир интересе наше земље.

Мислим да могу да се надокнаде неки губици и Русија ће тежити томе да узме у обзир интересе Србије, што је речено у разговорима руководства две земље – рекао је Чепурин, за округлим столом “Правно- политички аспекти кризе у Украјини”.

aleksandar cerupin ambasador rusije (1)

Говорећи о надокнади губитака, Чепурин је додао да би ту могло да буде речи не само о енергетској сарадњи Србије и Русије, већ и о инвестицијама у другим областима.

Потребно је да динамично сарађујемо и енергетска сарадња се не односи само на гас – прецизирао је амбасадор и додао да “свака страна мора да води рачуна о својим интересима и да се понаша, ако не на пријатељским основама, онда бар на партнерском нивоу”.

Чепурин је рекао да “Русија зна ко се толико противио изградњи Јужног тока и ко је рушио све могућности за његову реализацију” и додао да се и сада види ко се радује затварању Јужног тока.

Амбасадор Русије поновио је да је запад струшио Јужни ток и да треба да се погледа ко се радује томе, што је нанет ударац руско-српским односима.

Ван сваке сумње обустава Јужног тока је против интереса Русије, Србије, Европске уније и неких земаља у региону – нагласио је Чепурин.

Он је поручио и да Европа мора да размисли како ће да се снабдева гасом, с обизром да споразум о гасном транзиту са Украјином истиче 31. децембра 2017. године и “тада ће тразнит преко Украјине нестати”.

Чепурин је оценио да је Јужни ток био потребан земљама јужне Европе, истакавши да би све земље кроз које је било планирано да прође тај гасовод имале корист и профит од тог пројекта.

Чепурин је оценио да је Јужни ток пројекат вредан више милијарди евра, а да је скоро цитаво финансирање на себе преузео Гаспром.

Србија није имала могућности, као ни Бугарска, да финансира Јужни ток, па је то Гаспром финансирао – а уложени новац у гасовод, како је подсетио, те земље требало је да врате из накнаде од транзита гаса.

aleksandar cerupin ambasador rusije (2)

Чепурин је напоменуо и да су преговори за изградњу Јужног тока трајали скоро осам година, зато што су стално мењана правила која су постављана Гаспрому.

Чепурин је нагласио да је потребна што тешња сарадња Србије и Русије, као и да свака земља размишља о својим националним интересима, укључујући ту и енергетску безбедност.

Руски амбасадор је поручио западним земљама “да не вуку против Русије“.

Немојте вући Балкан против Русије. Ником није у интересу стварање Берлинског зида у Европи, јер би он могао да доведе до тачке раздвајање – истакао је Чепурин.

Извор: Телеграф

telegraf