Пријем за учеснике конференције “Балкански дијалог – 2015.”

22.06.2015.

Заменик председника Скупштине Града Новог Сада Мирослав Илић примио је данас у новосадском парламенту учеснике Међународне конференције “Балкански дијалог – 2015”, која се одржава у Новом Саду од 18. до 21. јуна. Током посете Скупштини града, учесници конференције, претежно млади, посетили су Велику салу градског парламента, као и Салу 18. У посети новосадској Скупштини дошли су представници 15 земаља, а најбројнија била је делагације из Русије.

Пријем за учеснике конференције "Балкански дијалог - 2015"

Заменик председника Скупштине града представио је гостима Нови Сад, истакавши да је наш град административни и привредни центар АП Војводине, те седиште компаније НИС Гаспром њефта, као и центар многобројних фирми ИТ сектора. Он је учесницима “Балканског дијалога – 2015” прецизирао да је Нови Сад и град младих, с обзиром на то да је универзитетски центар, те да је граду веома важна политика за младе, која се остварује кроз програме Градске управе за привреду и Градске управе за спорт и омладину. Према његовим речима, Нови Сад је и сајамски центар, а међу најзначајнијим сајамским манифестацијама јесте Међународни пољопривредни сајам.

Пријем за учеснике конференције "Балкански дијалог - 2015"

Оцењујући да је Нови Сад национално разнолик, заменик председика Скупштине града осврнуо се на историју и културу града којој се допринели Руси, боравећи и живећи у нашем граду.

– Иза руске заједнице у Новом Саду, остало је богато културно и друштвено наслеђе. Међу руским колонијама у Југославији, једна од значајнијих била је и новосадска. Она је унела културну ноту, која је обогатила раније однеговани западни дух – казао је Илић.

Пријем за учеснике конференције "Балкански дијалог - 2015"

Набрајајући познате руске културне и друге посланике, Илић је истакао Марину Михајлову Олењину, оснивачицу балета Српског народног позоришта, као и руског архитекту Георгија Шретера, који је пројектовао зграду дома здравља на Булевару Михајла Пупина, те Дом војске Србије на кеју.

Организатор Међународне конференције “Балкански дијалог – 2015” су Фонда подршке јавне дипломатије А.М. Горчакова, фондација “Достојанство” и организација “Српски код”.