Породица мора да преживи

19.05.2015.

Поводом обележавања Међународног дана породице 15. маја, у организацији Форума жена политичке организације „Треће Србије“ прошлог четвртка у просторијама Месне заједнице „Венац“ у Сомбору одржан је округли сто на тему породице и њеног значаја у друштву.

Forum zena Trece Srbije, 14. maj 2015.

Присутне је поздравила председник Форума жена Силвија Вилим и указала на значај анализирања промена у породици као основне ћелије друштва, јер је према упозорењу социолога све више једночланих домаћинстава, а подаци о наталитету су поражавајући. Савремена породица је све више оптерећена проблемима какви су сиромаштво, насиље унутар породице, губљење идентитета и трагања њених чланова за путевима слободе и самосталности.

Јелена Мијић, модератор овог скупа, представила је статистичке податке који показују да је данас у Србији огроман број развода, насиље у породици све учесталије, а морталитет већи у односу на наталитет. Све више породица одлучује се само за једно дете. У периоду између два последња пописа становништва укупан број људи који су у браку је смањен за 11 одсто, а за исти проценат је повећан број оних који нису у браку. Број развода је повећан за више од 20 одсто, а као најчешћи разлог за развод наводе се „непомирљиве разлике у карактеру“.

У Србији је од почетка ове године у породичном насиљу убијено 19 људи, јер је насиље у породици све присутније. Насиље супружника, посебно мужа према жени, много је израженије у односу на насиље родитеља према деци или деце према родитељима. Присутни су указали на важност бржег реаговања државних институција у случајевима насиља над женама и пружања помоћи жртвама насиља.

Форум жена „Треће Србије“ је након дискусије истакао свој закључак да се залаже за очување традиционалне српске породице са елементима модерне породице, уз налажење правог начина да се породица сачува и да њени чланови буду заштићени.