Положено цвеће на спомен-плочу Олегу Насову

02.04.2015.

Полагањем цвећа на спомен-плочу код Варадинског моста, делегација Града Новог Сада, родитељи, родбина и пријатељи Олега Насова одали су пошту трагично настрадалом суграђанину, који је на данашњи дан, 1. априла 1999. године погинуо када је срушен Варадински мост.
Полажући цвеће на спомен-плочу, заменик председника Скупштине Града Новог Сада Мирослав Илић истакао је да се сећамо “нашег трагично страдалог Олега Насова, прве жртве НАТО бомбардовања, као и Милана Бајића, последње жртве који је страдао у бомбардовању Рафинерије”.
– На данашњи дан срушен је и први мост на Дунаву, Варадински мост, да би потом био срушен и Мост слободе, а затим, након 12 покушаја, и Жежељев мост. То су догађаји који су изазвали велику жалост и тугу код свих Новосађана – казао је Илић.
Он је додао да, нажалост, у страдању нашег суграђанина руског порекла Олега Насова примећује симболику.

Положено цвеће на спомен-плочу Олегу Насову

Положено цвеће на спомен-плочу Олегу Насову

– Српски народ је једини народ који је у 20. веку пружио отпор НАТО агресији и то два пута. Први пут 1995, а други пут 1999. године. Да није било руског народа, нацизам не би био поражен, Аушвиц не би био ослобођен и велико је питање какав би био данас свет у којем живимо – поручио је Илић.
Заменик председника Скупштине Града Новог Сада рекао је да је НАТО агресија злочин против мира и човечности, те да чиниоци тог злочина никад нису одговарали.
– Као народ данас треба храбро и подигнуте главе да се сећамо 16-годишњице НАТО бомбардовања јер смо тада бранили своје право на свој начин живота. И данас Србија и српски народ све више постају симбол отпора онима који и даље настоје да држе свет под својом контролом. Морамо бити упорни и истрајни у одбрани наших вредности, а то су независност и суверенитет, јер су данас управо те вредности опет добиле на цени и побеђују у целој Европи – поручио је Илић.
Некадашњи Варадински мост срушен је 1. априла 1999. године, а након њега срушени су Мост слободе и Жежељев мост.

 

Нови Сад, 1. април 2015.

 

Извор: Скупштина Града Новог Сада