Паровић: У себи имамо дух борбе који ће нам надам се омогућити да пронађемо своје место у новом геополитички обновљеном свету

27.06.2015.

Мирослав Паровић председник Треће Србије дао је изјаву за политичко-информативни програм Првог канала руске државне телевизије, чији је прилог на тему најактуелнијих геополитичких дешавања на тлу Европе, емитован 21. јуна 2015. Емисија у целини преведена је на српски са изворне руске странице http://www.1tv.ru/news/world/286252


Амерички маринци искрцавају се у Средоземљу да заштите НАТО од руске опасности

Игра нерава резултат је преписке америчких и европских чиновника о томе да санкције Русији могу бити појачане – готови су нови црни спискови, а следе и намере да се Русија искључи из међубанкарског система размене СВИФТ

Игра нерава резултат је преписке америчких и европских чиновника о томе да санкције Русији могу бити појачане – готови су нови црни спискови, а следе и намере да се Русија искључи из међубанкарског система размене СВИФТ.

Parovic i Zotov, jun 2015.

Међутим, можда и најочигледнији корак јесу отворене намере НАТО да у Пољској и балтичким земљама размести пет хиљада војника и тешко наоружање.

Уследило је то након откривања намера да се у Великој Британији, која већ има свој нуклеарни арсенал поставе нове нуклеарне бојеве ракете. Ту је и одлука да се амерички маринци укрцају на европске ратне бродове у Средоземном мору и то се назове снагама за брзу реакцију, за случај да Русија зарати са НАТО.

По речима политичких аналитичара, још мало недостаје па да можемо као времепловом да се вратимо у доба Регана коме је као добра шала изгледало путем радија објавити нуклеарни рат Совјетима.

Како год, у доследност Американаца не треба сумњати. Задатак приближавања руским границама спроводи се корак по корак, успешно. Сви памтимо да је пре само неколико година њихов ракетни одбрамбени систем намерен за постављање у Источној Европи. Није био против нас, него против Ирана. Ширење НАТО на Исток није тада требао да представља никакву претњу за Русију, већ само природан след европских интеграција. И европска елита која се до недавно подсмевала сумњичавости Руса, склоних да у свему препознају заверу против себе, сада као по команди стају под америчку заставу неизбежног рата са Русијом.

„Оно што се сада дешава, такво подгревање атмосфере, такво затезање ситуације, повезано је са низом чињеница. Пре свега, са тим да је Русија најавила самостално наступање у међународној политици. Због тога што она ипак неће попут малих европских земаља бити послушна и љубити скуте. То је први моменат. Друга ствар односи се на чињеницу да је Русија показала своју спремност за изградњу и уједињење територија. Гради се озбиљан дијалог са азијским гигантима, пре свега реч је о Кини“, – појашњава Елена Пономарјева, политиколог, доцент Московског државног института за међународне односе (МГИМО).

Истовремене НАТО вежбе у балтичким државама и у Пољској, очигледне намере за снабдевањем Украјине убојитим оружјем, преговори о трансферу тешког наоружања САД у источну Европу – и све то у свега недељу дана. И пре тога као претња – постављање нуклеарних ракета у Великој Британији и смештање стратешких бомбардера на писте енглеских војних аеродрома. При том, на Западу не скривају да опасно подизање напетости првенствено има пропагандни ефекат.

„Циљ је уплашити Русију! То је нови хладни рат, уплашити непријатеља – важан је део тог рата. Позната је карта на којој се јасно види како је Русија окружена НАТО базама и поставља се питање како се и зашто Русија нашла у таквом окружењу. Почело је давно, крајем XVIII века, са концептом из „Манифеста судбине“, заоставштином отаца САД, који се састоји у томе, да је судбинска предодређеност Америке коначна контрола читавог света, који ће истом обезбедити пут развоја, а зарад тога потребна је непрестана контрола, и зато свако ширење утицаја САД на туђе територије до данас правда се баш тим „манифестом судбине“ – то је наша лука, то је воља Божија, наша судбина – да владамо светом. Није лако Русима, и другим народима да то разумеју, једноставно они наше лидере, који озбиљно делају баш из таквих убеђења, сматрају лудим. Некако, испада да они уистину тако мисле „, – рекао је Вилијам Блум , писац и бивши званичник Стејт департмента САД.

„Епоха мира ускоро се завршава“. Не можемо да заштитимо наш европски начина живота, ако не учинимо више за нашу одбрану“, – тако је пољски министар војни Томаш Симоњак описао блиску будућност Европе, говорећи на отварању НАТО вежби у Пољској.

Литвански министар одбране Јуозас Олекас отишао је још даље, рекавши поводом доласка у Литванију команданта НАТО снага у Европи, американца Бридлава да ће распоређивање америчких снага у Источној Европи „зауставити Русију.“

Последица тога је да просечан европски житељ треба да стекне утисак да је рат већ почео и да је само у јединству под окриљем Сједињених држава кључ брзе победе.

„Док врше притисак ратном хистеријом Американци кажу: видите, вама са Русијом ионако ништа не успева, она се од вас не само економски удаљава, зато што је ми кажњавамо, а и она примењује мере одговора, али и војним путем вас угрожава. Зато хајде нам се брзо придружите у трансатлантском економском партнерству, хајде да од Балтика до Кавказа преко Бугарске, Румуније сачинимо такав одбрамбени талас који ће је одвратити. И то се све врло активно провлачи кроз европско јавно мњење, кроз европску елиту. У стварности, Американци не само да не верују у то да се Русија припрема да некога нападне, већ и да не припрема да размести било какво озбиљније оружје у Европи,“- каже заменик уредника портала Viеw  Петар Акопов.

Ове недеље, у самом срцу Европе, у српском граду Новом Саду, на граници са Мађарском, руски Фонд за јавну дипломатију одржао је форум под називом „Балкански дијалог“, који је окупио политичаре, политичке аналитичаре и стручњаке из различитих земаља југоисточне Европе. Један од циљева окупљања био је да се шира јавност представљена на форуму обавести о забринутости Русије процесима у региону.

Parovic, izjava ruskoj tv

„Нажалост, у условима информативне блокаде, те врсте информација не објављују се често у западним медијима и многи политичари, чак не и само они млади и не тако млади приликом сусрета постављају питање: „Али реците ми: Рецимо, да у Румунији буду размештене додатне америчке снаге. Значи ли то да ће у случају сукоба румунска територија постати мета удара Руске Федерације? “ Ми на то морамо да одговоримо: „Да тако је. Тако нешто је сасвим извесно.“ И, нажалост, политичари који су дошли до таквих сазнања, не желе увек о томе да вам говоре открива Роман Гришенин заменик директора Фонда подршке јавној дипломатији „А.М. Горчаков“

Јасно је да изградња непремостивог зида против Русије од Балтика до Црног мора, као америчког пројекта, треба да има пре свега геополитички карактер.

Њену војну компоненту Вашингтон ће свалити на рамена земаља саучесника. Подгревајући ситуацију, Американци ће најпре, у тишини покушати да савладају све трагове европског отпора формирању свог система противракетне одбране дуж граница Русије. И друго, да у корену угуше сваку жељу за независности, који је у повоју јужној Европи, где се гледано дугорочно, у мултиполарности препознаје више користи од вегетирања колонијалне провинције.

„Нажалост, у овом преломном моменту, Европом влада елита чији се политички корени налазе у далекој 68-ој години – у години прве обојене револуције у Француској, а потом и на простору читаве Европе. Након пада Берлинског зида баш ови људи одлучили су да је наступио њима жељени крај историје. И данас они немају ни идеолошки, а рецимо отворено, нису ни у физичкој кондицији да схвате размере онога што се дешава. У томе видим шансу малих народа Европе. Ми смо виталнији, још увек у себи имамо дух борбе који ће, надам се, омогућити нам да пронађемо своје место у том новом геополитички обновљеном свету“ – уверен је лидер покрета Трећа Србија Мирослав Паровић.

Живимо у ери односа са јавношћу. Само у овој ери пар десетина тенкова, неколико хиљада војника и неколико бомбардера, који су осванули у Европи, може бити представљено као снага способна да нешто озбиљно учини у војном смислу. Предстоји рат кои ће засигурно бити хладан.

Борећи се за свој утицај треба супроставити здрав разум – догми, дијалог – диктату, пажњу – занемаривању, и интерес – притиску. Имамо све шансе за успех.

Потребно је само да се не фокусирамо на наметнуту нам војну реторику, да се настави са предлагањем свету алтернативних решења, не заборављајући развој нових система за савладавање противракетне одбране у надмудривању пројектованог непријатеља.

Превео Д.П.