ПАРОВИЋ: МОРАМО ПРЕВАЗИЋИ ПОДЕЛЕ

29.05.2015.

„Српски народ мора коначно почети да остварује своју кључну мисију, а то је да буде средишњи и главни народ на Балкану“, рекао је лидер Треће Србије Мирослав Паровић на трибини „Шта Црна Гора значи Србији“ чији организатор је био портал ИН4С.

NK 6

Он је истакао да морамо превазићи тзв. завичајне поделе које су у годинама за нама направиле доста зла, а онда и да почнемо тражити одговорне за стање у којем се данас налазимо.

Политички лидери у обе државе, рекао је Паровић, нису се променили последњих четврт века, а исти који су нам некад причали да ћемо победити у рату, данас нам говоре да ће нас увести у Европску унију. Недавна дешавања у Куманову, истакао је он, нису случајна већ су исценирана с намером да се прекине тзв. Коридор 10 који је од виталног значаја за све балканске народе и остатак Европе.

„Балкан је данас притиснут великоалбанским, као и исламистичким тероризмом који је актуелан у Босни, а све што је у Босни данас или сутра може бити и у Црној Гори и Србији. Неопходно је направити балкански савез Грчке, Македоније, Србије, Црне Горе и Републике Српске“, закључио је Паровић.

Председник политичког савета Нове српске демократије Будимир Алексић казао је да је читав смисао борбе наших предака за српско име и православну веру био да се обнови немањићка држава, али то међународне околности и услови нису дозвољавали.

„У овом моменту оваква Црна Гора Србији значи камен о врату, или тег на ногама, или средство притиска. То је њена улога данас у контексту савременог, тзв. новог светског поретка. Дакле, све оно што је сушта супротност историјске Црне Горе са којом ова данашња нема никакве везе“, рекао је Алексић.

Упркос разним пописним манипулацијама, рекао је новинар и публициста Горан Ђетковић, и данас у Црној Гори има 30 одсто Срба који нису српска дијаспора, нити национална мањина, већ њен једини историјски државотворни народ.

„Српска политика мора оштро да реагује и користи све расположиве дипломатске механизме како би указала на дискриминацију својих сународника у образовању, при запошљавању, у култури, у свим сегментима друштвеног и јавног живота“, нагласио је Ћетковић.

Доц. др Дејан Мировић истакао је да се морамо запитати како смо данас дошли у ситуацију да имамо два иста народа у две различите државе, а да је стање било другачије пре 130 година када су њихове територије раздвајале турске.

„Србија данас ћути о минимум 200.000 Срба у Црној Гори и то оних жестоких, који су то по цену дискриминације, губитка посла, другоразредног положаја у тзв. Миловој држави“, рекао је Мировић.