Паровић: Коалиције имају смисла само када су избори близу

13.01.2015.

Лидер Треће Србије Мирослав Паровић изјавио је данас Тањугу да формирање коалиција има смисла само када је одржавање избора временски близу, а да је “Алтернатива за Србију” настала ради формирања једне нове политике која ће бити понуђена бирачима управо када избори буду расписани.

miroslav parovic 2015 kampanja (9)

Паровић је рекао да он лично не очекује одржавање избора у неком скоријем року и да због тога не размишља о коалицији у коју би евентуално ушла Трећа Србија чији је он председник, али је додао да ће о томе сигурно бити и размишљања и речи када буде извесно одржавање избора на било ком нивоу.
Свака странка има право да води политику водећи се сопственим интересима па тако и да склапа разна савезништва, а оно што је одлика политичких савезништава јесте да се углавном склапају због неких избора, а ја лично не видим скоро одржавање било каквих избора у Србији, те сходно томе смтрам да је преурањено говорити о тој врсти политичких савеза“, рекао је Паровић.

Алтернатива за Србију

Упитан да објасни формирање “Алтернативе за Србију” чији је Трећа Србија један од покретача, ако већ не очекује скоре изборе, Паровић је казао да је “Алтернатива за Србију” веома прецизно дефинисана као врста политичке платформе за окупљање људи и формирање нове и другачије политике.
Нелогично ми је да толико далеко од избора састављам коалицију, али ми је јако логично да у овом периоду радим на изградњи једне нове политике, једне алтернативне политике која ће као таква бити понуђена бирачима у оном тренутку када избори буду расписани“, појаснио је Паровић.

Коментаришући све учесталије приче о формирању разних коалиционих блокова на српској политичкој сцени Паровић је рекао да за формирањем таквих политичких савезништава мора постојати мотивација истакавшки да је за формирање “Алетернативе за Србију” мотив био да се са свим људима које окупља заједнички изгради једна нова политика.
Јасно ми је формирање тзв. “Демократског блока“, који се по речима Бојана Пајтића формира да “народ на улици обори режим“, али ми још увек није јасно формирање “Патриотског блока“, јер је и сам Ђорђе Вукадиновић, као један од лидера тог блока, рекао да се не ради о коалицији, а ако је то тако онда ми није јасан мотив за формирање тог политичког савезништва“, рекао је Паровић.

Лидер Треће Србије је поновио да свако има право на свој политички став, али је нагласио да се, када је реч о новоформираном “Патриотском блоку“, дубоко не слаже са тим да се, како је рекао, људи деле на патриоте и оне који то нису. По његовим речима та врста искључивости до сада је доста коштала Србију јер “смо се некако увек делили и није се подразумевало да се нађе компромис”.

Управо у компромису Паровић види оно што је предност “Алтернативе за Србију”, јер је она, по његовим речима, осмишљена тако да у њој буде и Миодраг Исаков који је био потпредседник републичке владе у време Зорана Ђинђића, али истовремено и Боривоје Рашуо који је био министар иностраних послова владе Републике Српске Крајине током 90-тих година.

Ја лично мислим да је српском друштву тако нешто потребно као платформа, као идеја и као политичко окупљање, а колику ће то политичку снагу имати то ћемо видети када буду дошли избори“, истакао је Паровић.

На питање да ли ће “Алтернатива за Србију” угрозити идентитет Треће Србије, Паровић је рекао да неће јер је, по њему, Трећа Србија и до сада наступала у јавности на помирљив начин, али да, како је истакао, поједини медији и поједине политичке групације у Србији, по изузетно јакој матрици сваку разумну поруку од стране Треће Србије третирају као екстремистичку.

Miroslav Parovic, kampanja 2015., fotos za postavljanje u vesti

“Наше разумне поруке да је концепт Европске уније превазиђен, иако можда није нужно лош, и да му се треба наћи замена, да у јавним институцијама није дозвољено вређати било кога по било ком основу, или да би у Србији требало да се поштује наше писмо ћирилица и српски језик, третирани су као да смо ми антиевропејци који хоће од Србије да направе руску губернију, као да желимо да спречимо уметничке слободе или да преко писма шаљемо екстремистичке поруке“, рекао је Паровић истичући да су све то биле “потпуно разумне, рационалне и помирљиве поруке“.

Паровић је казао да такве разумне, рационалне и помирљиве поруке шаљу они људи који “од државе Србије желе да направе нормално место за живот и који заста деле основне цивилизацијске вредности какве се деле и у Русији и у Немачкој и у Француској и у свим другим европским државама, а то је право да се очува идентитет и право да се очува једна суверена држава“. За такве вредности се, како је нагласио, залаже Трећа Србија.

Извор: Нови Магазин