Панаотовић преузео место в. д. директора КЦ Новог Сада

01.06.2015.

Бојан Панаотовић преузео место в. д. директора КЦ Новог Сада. Андреј Фајгељ би у другој држави добио признање, а код нас је проказан.

Бојан Панаотовић, члан Председништва Треће Србије

Бојан Панаотовић, члан Председништва Треће Србије

ПОШТО га је у петак градски парламент именовао за в. д. директора Културног центра Новог Сада, Бојан Панаотовић (41) социолог, новинар и публициста, данас је преузео ту функцију и већ на старту свог мандата дао до знања да и убудуће ова институција широм отварати врата за уметнике, културна друштва и удружења као и за све грађане.

Ова оаза културе са шест деценија дугом традицијом неће бити талац страначке политике – рекао је Панаотовић “Новостима”. – Радићемо као све сличне институције у Атини, Берлину, Паризу, Москви, Њујорку, а то значи у духу и традицији своје државе, народа и свих наших грађана.

Панаотовић, међутим, наглашава да ћирилична табла са именом ове институције, остаје ту, како ју је пре три године, упркос негодовању дела новосадске јавности, поставио његов претходник др Андреј Фајгељ, који је пре две недеље поднео оставку.

Ћирилично писмо, озакоњено Уставом, не може и неће бити предмет полемике – категоричан је Панаотовић. – Такво “кукавичје јаје” које је као грех приписивано мом претходнику неће моћи да прође ни код мене.

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР НОВОГ САДАСаговорник нашег листа додаје да би у многим земљама неко попут Фајгеља, који је иначе докторирао у француском граду Монпељеу, добио признање за очување језичке и културне баштине, нарочито у атмосфери када нас гази ваљак глобализације, а код нас је, ето, проказан.

Наглашавајући да ће КЦНС функционисати по космополитском принципу, Панаотовић напомиње да је код нас тај старогрчки термин наопако схваћен те се космополитом проглашава онај ко пљује на сопствено писмо, народ и државу, али воли остатак света.

Током деведесетих и касније, објавио сам пет књига, свих пет на ћириличном писму, а књига о Џонију Штулићу чита се у свим југо-републикама – вели Панаотовић. – Лично сам слао примерке у Задар, Љубљану у Сарајево и нико у региону није приговорио због ћирилице.

РИЈАЛИТИ КАО ГЕНОЦИД

КЦНС ће уприличити низ јавних дебата о духовном геноциду ријалити програма, као покушај да се укаже на значај духовности, образовања и морала. – Чак иако приватне телевизије форсирају тако нешто, јавни сервиси на то треба да одговоре Црњанским, Пекићем, Андрићем, Шекспиром, Теслом, Пупином, позориштем, науком и филмом – сматра Панаотовић.