Озбиљно упозорење међународне компаније АОН: АЛАРМ Србија земља високог ризика

06.03.2015.

Србија није земља у коју је потпуно безбедно инвестирати, произилази из најновијег извештаја компаније „Аон“ и њене „Мапе политичких ризика“.

mapa rizika

Ова листа израђује се сваке године, и то пре свега на захтев богатих компанија које желе да знају процену геополитичке ситуације широм света. Овакве информације су за њих изузетно важне, јер тако одлучују где да уложе новац.

Лош рејтинг у истраживању „Аона“, које је јуче објавила америчка медијска кућа „Блумберг“, могао би да буде проблем за Србију. Сврстани смо у земље високог ризика, а притом вапимо за крупним инвестицијама из иностранства.

5 највећих ризика у Србији

  • Борба Запада и Русије за утицај у политици и економији
  • Хронична нестабилност институција и владавина права
  • Нестабилност јавних финансија, висока незапосленост
  • Опасност од радикализације социјалних тензија
  • Косово као стални извор могућих ризика

Доцент на Факултету политичких наука др Филип Ејдус за „Блиц“ прецизира да је „Аон“ сврстао Србију међу земље попут Босне и Херцеговине и Молдавије, односно да је „држава средњевисоког ризика“.

– Занимљиво је да су све остале државе из региона боље процењене, а да су горе од нас у Европи само Украјина и Белорусија. „Аон“ у Србији не види опасност од избијања политичког насиља, али види ризике везане за јавни дуг, владавину права, рањивост банкарског сектора, као и способност владе да стимулише привреду – каже Ејдус.

Он објашњава да није видео методологију на основу које је направљена ова процена, због чега не може да тврди колико је кредибилна.

5 геополитичких опасности у 2015.

  • Нестабилност Русије због западних санкција
  • Русија и Иран диктирају услове на тржишту енергената
  • Велика претња Исламске државе и Боко Харама
  • Преливање кризе с Блиског истока на северну Африку
  • Висина каматних стопа у Америци

– Но, без обзира на то да ли је ова процена тачна или не, она има своје негативне последице, пошто ће погоршати перцепцију инвеститора о пословној клими у Србији. Стално самохвалисање Владе Србије очигледно није довољно да би се променила међународна перцепција Србије. Неопходни су конкретни резултати, а њих има веома мало – истиче Ејдус.

Бивши амбасадор Србије у Турској Душан Спасојевић каже за „Блиц“ да је чудно да агенције које се баве оваквим пословима јавно објављују своје резултате, имајући у виду да од њих треба да зараде. Такви подаци су, каже, најчешће тајна и намењени њиховим клијентима.

– Нисам ни у каквим теоријама завере, али сумњиво ми је како ће истраживање наплатити, ако је јавно. Можда је оно „процурило“ од неких других земаља које на овај начин желе да скрену пажњу на себе и елиминишу конкуренцију. Лично мислим да Србија није земља високог ризика. Напротив, она је потпуно опредељена, јер жели чланство у ЕУ, учествује у мировним мисијама и има добре односе са НАТО – сматра Спасојевић.

Шта је светска „Мапа ризика“

Глобалну „Мапу политичких ризика” сваке године објављује „Aon Risk Solutions”, истраживачко одељење у саставу „Aon Plc”, једне од водећих светских компанија за управљање ризицима и посредовање у осигурању. Циљ је да се пословним људима укаже где је безбедно инвестирати, а где није.

Извор: Блиц

Лана Гедошевић