Отворена национална лабораторија за контролу хране

13.03.2015.

После десет година почела да ради најсавременија дирекција за проверу здравствене безбедности намирница. Најпре тестови семена, биља, садног материјала. У Београду је у понедељак почела са радом Дирекција за националну референтну лабораторију, којом би Србија требало да добије заокружен систем контроле здравствене безбедности хране. Европска унија је у ту лабораторију од 2004. уложила осам милиона евра за изградњу и адаптацију просторија, опремање и обуку запослених, казала је на отварању Снежана Богосављевић Бошковић, министарка пољопривреде и заштите животне средине.

У оквиру Дирекције најпре је почела да ради Национална фитосанитарна лабораторија. Реч је о лабораторији за испитивање семена, биља и садног материјала у оквиру Дирекције Националне референтне лабораторије ДНРЛ, на чије је отварање Србија чекала више од 10 година.

corn

– Србија је била једина у региону која није имала националну референтну лабораторију, а сада је имамо, и то најбоље опремљену – истакла је Снежана Богосављевић Бошковић. – Само у опрему ЕУ је донирала 1,45 милиона евра. До краја 2015. очекује се пуштање у рад и лабораторије за испитивање квалитета сировог млека, док се нешто касније очекује и комплетно опремање лабораторије за физичко-хемијска испитивања хране и хране за животиње.

Министарка пољопривреде каже да ће отварањем тих лабораторија бити обезбеђен јединствен, независан и безбедносно поуздан систем контроле хране.

Мајкл Девенпорт, шеф Делегаће ЕУ у Србији, сматра да ће отварањем прве у низу лабораторија у том комплексу представљати неопходан елемент у ланцу безбедности хране у складу са међународним стандардима.

– Лабораторија ће бити гарант безбедности извоза хране из Србије, поготово на тржиште ЕУ, као највеће тржиште на које Србија извози своје прехрамбене производе – нагласио је Девенпорт. – Српски аграр успео је да повећа извоз у ЕУ од 2009. до сада за 125 одсто. Улога Дирекције је и да помогне државној администрацији у примени једнаких стандарда и метода у контроли исправности намирница и да ефикасније штити здравље потрошача.

Према речима директора Дирекције Славољуба Стојановића, у новој фитосанитарној лабораторији испитиваће се микроорганизми који нападају биљне усеве.

– Следећи корак је опремање лабораторије за контролу квалитета млека, као и оснивање лабораторије за физичко-хемијска испитивања, где ће се испитивати присуство средстава за заштиту биља и других ствари, попут тешких метала у храни – изјавио је Стојановић.

Министарка за ЕУ интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је оснивањем националне референтне лабораторије решен један од два кључна проблема на путу усклађивања Србије са стандардима ЕУ у области безбедности хране.

– Ово је прави пример примене стандарда ЕУ у Србији – рекла је Јоксимовић и изразила очекивање да ће то помоћи у позитивној оцени нацрта извештаја ИЗ поглавља 12 о сигурности хране.

Извор: Вечерње новости