Операцију срца чека 3.000 људи

03.05.2015.

Више од 3.000 људи чека на операцију срца, од којих неки могу доћи на ред тек 2021. године!

Колико тек пацијената умре чекајући на спасоносну интервенцију, не зна се тачно, али се претпоставља да се тај број мери стотинама. Зато се директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и један од најбољих европских кардиохирурга проф. др Бошко Ђукановић већ месецима бори за почетак изградње “Дедиња 2” које би решило листе чекања и уздигло кардиохирургију Србије на највиши ниво. Укупна вредност инвестиције би коштала 30 милиона евра.
– Већ два месеца траје лобирање за изградњу “Дедиња 2”, али се нико не јавља, ни министар здравља Златибор Лончар, ни премијер Александар Вучић. Пројекат изградње је спреман, а на рачуну се налази девет милиона евра које смо скупили за ову клинику. Да сад крене изградња, “Дедиње 2” почело би да ради за годину дана. Све што је потребно је воља државе – прича за “Блиц” проф. др Ђукановић.

14172539126046

Осим би што би скратило листе чекања и спасло на хиљаде живота, “Дедиње 2” окупило би најбоље српске кардиохирурге и младе лекаре жељне знања, а и посла. Ту би се запослило најмање 400 људи разних профила.

– Ускоро ће почети и права кампања за изградњу “Дедиња 2”, коју ће подржати велики број јавних личности, Душан Ковачевић, Драган Бјелогрлић, Милутин Мркоњић… – напомиње Ђукановић.

Борбу за српску кардиохирургију проф. др Ђукановић не води само у Београду. Његова следећа станица је Крагујевац и развијање кардиохирургије у Нишу, односно омогућавање пацијентима да се лече у најближим градовима.

– Ниш је већ добио кардиоваскуларну клинику и тај пројекат спроведен је у сарадњи са компетентним лекарима Зораном Радовановићем и Драганом Милићем. То је програм који треба да развијамо јер не постоји ниједна препрека да Ниш буде врхунска кардиохируршка кућа – поручује др Ђукановић.

Истовремено, додаје наш саговорник, треба развијати и кардиохирургију у Крагујевцу.
– Крагујевац је универзитетски центар, али је заћутао, не јавља се. Чекамо их – поручује Ђукановић.
Проф. др Бошко Ђукановић каже да у пројекту развијања кардиохирургије није заборављена ни Република Српска. Након што су организовали акцију прегледања око 350 Херцеговаца, следећи корак је отварање ангиосале у Требињу.
– Хвала лекарима са Дедиња што мисле и на удаљеније крајеве од Београда и што су показали грађанима Републике Српске да нису заборављени – каже Владика Григорије.

Извор: Блиц

фото: mozzartsport.com