Недопустива дискриминација Срба

28.05.2015.

Представници Треће Србије, предвођени предсједником Мирославом Паровићем састали су се у Сутомору са Миленком Јовановићем, предсједником Савеза удружења расељених у Црној Гори, којих их је упознао са положајем Срба програних са КиМ, Бих и Хрватске.

DSC_0027

Када је ријеч о прогнаницима са Космета, Јовановић је подсјетио да је  ријеч о држављанима и грађанима Србије, који у статусу интерно  расељених лица односно сада већ странаца са сталним или привременим настањењем живе у Црној Гори од 1999. године.

Паровићу и његовим  сарадницима Јовановић је указао да овдје живи око 11 хиљада, по њему  потпуно обесправљених држављана Србије из јужне покрајине, те око шест хиљада прогнаних Срба из бивших југословенских република.

Влада Црне Горе нам је намијенила и додијела статус странаца којим се  декларативно обећавало да ће људи који су до сада имали статус  расељених или интерно расељених стећи сва права која гарантују истинску интеграцију у овдашње друштво, осим права гласа, које нас и не интересује“, казао је Јовановић.

DSC_0016

Кршење основних људских права

У пракси, додао је он, расељеници  са новим статусом, суочени су са истим, па чак и са већим проблемима него раније, примарно у погледу стварања елементарних услова за остваривање људских и грађанских права која гарантују Устав Црне Горе и Декларација УН о правима човјека, а којих, како је нагласио, нема ни у назнакама.

Исти је положај и расељеника из Бих и Републике Српске Крајине. Жестоко смо скупа обманути. Посебно иритира чињеница да ни државни органи Србије не реагују на тако очигледну дискриминацију Срба, а  посебно држављана Србије са Косова и Метохије“, подвукао је  Јовановић.

Паровић је изразио задовољство због сусрета са челником кровне  расељеничке асоцијације у Црној Гори, наводећи у исто вријеме  опредјељење за успостављање конкретне сарадње са Савезом удружења  расељених.

Проблеми популације расељених у Црној Гори су заиста комплексни, они заслужују велику и посебну пажњу, и ми ћемо на бази добијених  информација урадити одређену анализу и предложити у најскоријој  перспективи модалитете за њено превазилажење. Као политичка партија  која је истински посвећена свим проблемима са којима се суочавају Срби у Србији и региону, овом питању ћемо прићи са нарочитом позорношћу, јер смо чулу заиста фрапирајуће податке, готово невјероватне за  вријеме у коме живимо“, казао је Паровић.

DSC_0023

Тешко је бити Србин у Улцињу

Представници Треће Србије, приликом посјете Улцињу, састали  су се и са парохом најјужније општине у Црној Гори Радојицом  Божовићем.

Срба, односно православних вјерника у Улцињу је око 15 одсто. Никако  не могу бити задовољни својим положајем и заступљеношћу у јавном  животу града чији су већински становници национални Албанци. Забринути  смо за будућност православног живља. Желимо да вјерујемо да се овдје  неће десити оно што се дешава у региону, али нас неће нарочито ни  изненадити више никакво дешавање“, казао је парох Божовић, захваливши  се на посјети челницима Треће Србије.

DSC_0028

Предсједник Треће Србије је упознао улцињског пароха са активностима  своје партије, наводећи да је недавно са сарадницима посјетио и Србе у  Куманову, гдје су се десили сукоби Албанаца и македонских снага  безбједности, у којима је страдало прилично људи.

„Као партији у чијој  мисији је брига о Србима у свим српским земљама, посебно нам је стало  да се упознамо непосредније са положајем наших сународника у пограничним подручјима, какво је Улцињ. Нисмо срећни због свега што  смо чули и видјели, а наша је обавеза да учинимо допринос да Срби буду  што је могуће боље заштићени, и изборимо се да им се омогући уживање  права која остварују и друге националне заједнице“, навео је Паровић.

DSC_0063

Одата почаст убијеном уреднику “Дана” Душку Јовановићу

Представници политичке партије Трећа Србија из Србије одали су јуче нешто раније почаст убијеном уреднику „Дана”. На мјесту гдје је Душко Јовановић убијен делегација из Србије запалила је свијеће, а предсједник странке Мирослав Паровић оцијенио је да је расвјетљавање овог убиства од великог утицаја на однос Црне Горе и Србије.

Убиства новинара свугдје у свијету представљају нешто што је један од највећих проблема и нешто што се свакако мора ријешити, јер увијек се отварају сумње ко је наручилац, шта је прави мотив, да ли је политика умјешана или није. И ми имамо проблем у Србији са бројним неријешеним убиствима новинара. Наравно, овај проблем у Црној Гори је посебно значајан имајући у виду и ту компоненту тада заједничке државе, стварања Црне Горе као независне државе и што је то вјероватно повезано и са тиме, а и са улогом листа „Дан” у том периоду који је и тада био најозбиљнија опозициона новина“, оцијенио је Паровић.

paljenje-svijeca

Како сматра, због тога, али и због односа двије државе неопходно је што прије разријешити убиство Јовановића.

То је неопходно због истине, прије свега због његове породице, али и због односа Србије и Црне Горе“, закључио је он.

Извор: Ин4с