Мирослав Паровић: „Србија је мост између Истока и Запада“

20.02.2015.

Интервју са лидером странке „Трећа Србија“ 
12.02.2015.

miroslav parovic 2015 kampanja (2)

– Мирославе, водеће европске државе тражиле су од Србије да уведе санкције Русији. Излазак Русије из пројекта „Јужни ток“ је било уље на ватру. У републици је започета анти руска кампања. Српском друштву је почело да се сугерише да је Русија обманула Србију, да је буквално урушила њену индустрију. И треба напоменути да су свој циљ постигли. Многи Срби су се окренули од нас. Ваша странка је једна од ретких која се овоме противи и која се залаже за продужење дијалога. Реците, полазећи од ситуације у земљи, који задатак данас је за вас приоритет?

– Пре свега то је борба за стабилну Србију. На жалост, данас постоје политичке снаге, не само спољашње, већ и унутар Републике, које желе да дестабилизују наше друштво, користећи се свим растућим социјалним проблемима, да га разруше и компромитују.

Наравно, у протестном таласу увек је лакше управљати политичким процесом. Украјинска криза, истина, многе је отрезнила, али очигледно не све.
Било какви немири, шарене револуције само подривају снагу републике, смањују ниво њене безбедности. Схвативши шта то прети земљи наша странка је направила политички потез, који је ризичан за њу. Решили смо да укључимо ширу јавност у своју политичку борбу. Организовали смо велику конференцију, на којој смо детаљно приказали како може да изгледа сценарио дестабилизације Србије, испричали о тим људима, који ће то све спроводити, које ресурсе имају итд. Ово је изазвало велику пометњу у српској јавности, и на одређен тренутак овај сценарио је био одложен.

– Ко је био иза тог сценарија?

– Позната организација Центар за примењене ненасилне акције и стратегије (CANVAS). На њеном челу је Срђан Поповић, бивши активиста покрета „Отпор“, који је био у врху организације збацивања с власти председника Слободана Милошевића у време прве „шарене“ револуције (некад је називају и „булдожер“). CANVAS има велико искуство у организацији сличних револуција широм света. У земљама Блиског Истока она се налази на списку терористичких организација након што је учествовала у „арапском пролећу“ у Северној Африци. У Србији, пак, ова структура има план да ради заједно са НВО, прозападно оријентисаним новинарима. Наручиоци српског Мајдана су „Freedom Hоusе“ и Институт за отворено друштво. То јест, САД. Последица пуча може да буде да Србија делимично изгуби свој суверенитет. CANVAS је припремио сценарио, по ком би руковођење нашим нафтним компанијама прешло у њихове руке, они би пробали да организују наизглед мирне протесте, на којима би за почетак били изнети захтеви за национализацију нафтне индустрије Србије. У плану је такође било заузимање пословних зграда, што би већ угрозило безбедност радника у индустрији и њене имовине. Наставак приче би био такав исти као на украјинском Мајдану – све би се завршило појавом новог лидера испред камера и народа. Наравно, то би били прозападни лидери. Али ми нисмо били толико наивни, и одмах смо схватили да је то практично сценарио државног удара.

Ukrajinski scenario nece proci (23)

– Колико је познато, ситуација у Србији је веома тешка, све су већа социјална раслојавања. У вези са оваквом ситуацијом све је видљивија разлика између севера и југа, запада и истока земље. Данас сви знамо за српску аутономну област Војводину, која сматра да, као европски регион, треба пре осталог дела Србије да се споји са ЕУ. А Европска унија, са своје стране, спремна је да је одвоји од Србије, али на њену жалост не може да примени исте сценарије као у Црној Гори и Босни, пошто више од седамдесет посто становништва покрајине чине Срби. Какав је однос ваше странке ка читавој овој причи?

– Ми смо највећи противници концепције раздвајања. Ми смо за историјску истину, а то је да је Војводина стварана као српска територија. И њено прикључење Србији 1918. године је ставило тачку на ову причу.
А уопштено, ми се залажемо за јединствену Србију и независност државе.
Међутим, Србија стоји на прагу уласка у ЕУ, истовремено кад се у самој Европској унији појавило доста евроскептика…

– Ми нисмо против интеграција са другим државама у Европи, али смо за нови и другачији договор између европских народа и држава који подразумева већи суверенитет и независност. И зато наша партија сарађује са многим организацијама у европским земљама, које деле наше ставове. Желео бих такође да укажем на позитивну сарадњу са политичким организацијама Русије. Када је дух хладног рата поново почео да кружи над Европом, када видимо да НАТО жели да спусти гвоздену завесу између Русије и ЕУ, ми као политичка партија, сматрамо својом мисијом да свим снагама помогнемо да се успоставе међудржавни односи између Русије и ЕУ.

Тако смо у октобру прошле године организовали велику међународну конференцију, која је омогућила да се на једном месту окупе представници Италије, Немачке, Француске и Русије, како би разматрали концепцију „Европа од Балкана до Далеког Истока“. Тамо је изнета идеја о неопходности новог мировног уговора у смислу пројекта «Нова Европа». И ја, као председник српске политичке странке, сам поносан што је баш са наше стране упућен позив на сарадњу европских народа, И то је, наиме, била јединствена порука Европи, у којој се данас све више говори о конфликтима и ратовима. И веома је симболично то, што смо баш у напаћеном Београду причали о неопходности сарадње.

Сада, надахнути успехом те конференције, планирамо да следећу конференцију за „Нову Европу“ одржимо у вашој земљи, како бисмо свима јасно показали да смо ми са Русијом! Сматрамо да је веома важно да у години седамдесетогодишњице од завршетка другог светског рата како је потребно правилно градити односе како се историја не би поновила. Нека буде јасно да Европа може бити снажна само у сарадњи са Русијом, Зато што нас повезује наша општа цивилизација. И Руси, и Немци, и Французи и други Европљани учествовали су у њеном стварању. Сви ми ћемо само имати користи од сарадње.

– Судећи по свему, данас се формира нова парадигма о томе како ће свет функционисати у будућности…

– Тако је. И ја као Србин, борим се за то како би Србија у новој ситуацији имала бољи положај. Треба рећи да је наша земља била у незавидном положају од пада Берлинског зида, Србију су окривили за све ратове на Балкану. Од нас су направили злочинце. Уништили су нам економију. Узели су нам територију. Приморали су наш народ да се скрива у Хрватској, Црној Гори, Македонији. А сада се још и ми сами економски уништавамо. Зато је у овој ситуацији тако важна расподела политичких снага. Иначе ће Србија заувек бити у улози губитника. Исто тако као и Русима и нама дају улоге „лоших момака“. И зато смо се свим снагама борили и борићемо се за нови међудржавни споразум, за суверенитет и слободу.

– Да, свет се сећа, како су се Срби деведесетих година двапут отворено супротставили НАТО-у, једини у Европи, штитећи право на свој начин живота…

– Тако је, ми, Срби, два пута смо били жртве радикалних дејстава од стране НАТО и веома добро знамо коју опасност има тај савез за свет и саму Европу. Наиме на нашој територији данас обучавају и џихадисте – најубојитије оружје не само против ислама већ и против читаве Европе. И све то убеђује нас, нову генерацију Срба, нову политичку снагу, као страну која је страдала, да организујемо глобалне протесте против светског насиља. Својом мисијом такође сматрамо, понављам, зближавање Истока и Запада Европе. По географском положају, симболичним ознакама, Србија има све могућности за то. На крају крајева, нама је ова мисија остала као завет још из периода Немањића, да будемо мост између Истока и Запада. За своје место у историји Србија је спремна да се бори. То је јединствени став, који одговара тежњама мог народа. И наша странка ће га увек бранити. Сматрам да народ, који је преживео три геноцида током двадесетог века, изгубивши два милиона становништва у разним ратовима (према неким подацима – око осам милиона становништва), има право на то.

– Осим одржавања конференција, шта сте још спремни да предузмете?

– Потписали смо манифест о Новој Европи без насиља и започели формирање мреже истомишљеника. Идеја је давно сазрела, а економска и политичка криза су је само подстакле. Сада нам треба најмање пет година, како би се та идеја разрадила и заживела у главама. За сад треба да се наоружамо стрпљењем и да дамо максимум за њено промовисање. Данас конзервативне снаге Немачке, Француске и Русије су прешле у интелектуални напад и потребно је да се надјача Вашингтон.

NovaEvropa (28) parovic

– Какве су ваше прогнозе у вези са Европском унијом?

– Мислим да ће све рећи предстојећи избори председника Француске – највеће шансе има лидер „Националног фронта“, Марин Ле Пен, а њен однос ка Европској унији, као што сами знате, више је него скептичан, такође исте те 2017. године је референдум и у Великој Британији о статусу земље у ЕУ. Велике проблеме у евро зони, као и обично, прави Грчка. За европску унију главна бољка су и антируске санкције. Јача алтернатива изласка из евро зоне Немачке, на којој се све држи. Недавни догађаји у Паризу су показали да западне државе не могу да гарантују личну сигурност својим грађанима. А основа за формирање ЕУ је била безбедност људи. И економска стабилност. Испоставља се да су сами темељи Европске уније подривени, па још и аутодеструктивне санкције… Укратко, требало би да буде потписан нови споразум и било који здраворазуман човек то схвата.

Мирослав Паровић

Интервју водила Елена Липатовам, Фонд историјске перспективе