Мирослав Паровић нема подршку Треће Србије

06.07.2015.

Чак 17 чланова председништва Треће Србије сматра да је одлука Мирослава Паровића о искључењу више чланова руководства ове странке нелегитимно.
То се односи на искључења генералног секретара, три члана Председништва, члана Ужег председништва, председника и потпредседника ГО Треће Србије у Новом Саду и три одборника у Скупштини Града Новог Сада, истиче у саопштењу за јавност Марко Радонић, члан Председништва и председник Градског одбора Треће Србије у Крагујевцу, уз оцену да је одлука једнострана, противправно донета и као таква нелегитимна.

Marko-Radonic

Марко Радоњић, члан Председништва Треће Србије

– Једностраним одлукама од 3. јула и саопштењима издатим за јавност нису испоштовани јасно дефинисани механизми за одлучивање, већ је направљен преседан у виду акта неоправдане самовоље и политичке неконструктивности Мирослава Паровића у доношењу одлука.
Наиме, свако одступање од унапред договорених правила одлучивања може се окарактерисати једино као самовоља појединца склоног злоупотребама овлашћења, свог положаја и указаног поверења.

Подсетићу да су легитимне, правно валидне и опште-обавезујуће једино одлуке донесене гласањем највишег представничког тела Странке, односно Главног одбора – Председништва, које према одредбама Статута непосредно руководи радом странке доносећи све одлуке гласањем.

Ово није само незаобилазна пракса када је реч о начинима доношења одлука у озбиљним савременим политичким организацијама већ и нужност институционализоване моћи одлучивања у политици која се већ вековима чврсто темељи на слободи учествовања у политичком договарању.

С тим у вези, на овај начин упућујем председнику Странке јавни приговор да је дужан да заступа и води Странку у складу за Законом, Статутом, Програмом и да ставове Странке сме износити искључиво на основу одлука Председништва, како сва власт, све одлуке и сва моћ произилази из воље већине коју изражава највише представничко тело, односно Главни одбор – Председништво. Једино тако донете одлуке могу да буду валидне и легитимне – истиче Радоњић.

Извор: Šumadijapress