Министарству културе предложено да уведе порез на ријалити програме

24.07.2015.

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић предложио је данас Министарству културе и информисања и осталим надлежним институцијама, да уведу порез на медијске садржаје у којима доминирају ријалити програми.

05_bojan-panaotovic-centar-za-dempkratiju-i-razvoj-foto-m-milankovic-2-FRAJ

У отвореном писму јавности, Панаотовић је рекао да опорезивање кич производа који “загађују” медијски простор, предлаже као једну од мера за активно деловање државе на афирмацији аутентичне културе и уметности, путем јавних сервиса.

Он је оценио да се јавни сервиси не смеју такмичити са приватним станицама у гледаности, већ морају бити носилац процеса културног уздизања грађана и додао да би конкретне медијске акције допринеле усмеравању младих на уметничке садржаје.

“Ако држава уводи посебне акцизе на дуван и алкохол, онда не би требало да постоје препреке за увођење сличних намета на производе који контаминирају дух и утичу негативно на ментално здравље људи, а посебно младих”, рекао је Панаотовић.

Он је навео да би на тај начин, по релевантним проценама била прикупљена милионска средства која би се могла усмерити на подршку младим уметницима и културно-уметничким друштвима, као и за стипендије талентованих.

Панаотовић је позвао све интелектуалце и јавне раднике, како је прецизирао, без обзира на полну, верску, политичку, расну или националну припадност, да подрже тај апел и дају конкретне предлоге које он садржи.

Извор: Блиц