Међународни дан сећања на жртве Холокауста

02.02.2015.

Широм света 27. јануар се обележава као Међународни дан сећања на жртве холокауста.

Holokaust Maja Familic (4)

Совјетске јединице су 27. јануара 1945. године ослободиле логорски комплекс Аушвиц – Биркенау у коме је, како се претпоставља убијено више од милион људи. После седнице Генералне скупштине Ујединјених нација, 2005. године, када је обележено шест деценија од ослобађања Аушвица, донета је одлука, којом је установљен, Дан сећања на жртве.

Међународна конференција

На Факултету за пословне студије и право у Београду, 27. јануара 2015. одржана је Друга међународна конференција са освртом на холокауст над Јеврејима, Ромима и Србима у Другом Светском рату.

Holokaust Maja Familic (7)Маја Фамилић, чланица председништва политичке организације Трећа Србија је била једна од учесника на Другој међународној конференцији и презентовала свој научно истаживачки рад на тему „Уметност и холокауст“.
Том приликом јој је додељен сертификат и њен рад ће бити објављен у Зборнику награђених радова под покровитељством Факултета за пословне студије и право. Учесници конференције заједно са председником научног одбора, деканом Факултета за пословне студије и право, проф. др Животом Радосављевиоћем су одали почаст и положили венце на Споменик жртвама геноцида у Другом Светском рату.

Holokaust Maja Familic (10)Пројектован је и документарни филм о холокаусту над Јеврејима, Србима и Ромима у Другом Светском рату „А ти Боже преживи“ у режији Љуана Коке.
Поздравну реч у виду отварања конференције су имали председник амбасаде Сједињених Америчких Држава, председник Удружења и њихових пријатеља „Шалом Гора“ господин Томислав Бекер, председница Центра за интеграцију Рома у ЕУ госпођа Ана Далиповска и проф. др Смиља Аврамов.