Маја Фамилић: Радујмо се заједно

30.12.2014.

 Активисти Градског одбора политичке организације Трећа Србија  и чланица председништва Маја Фамилић, иначе дипломирани струковни васпитач  и уметник, су у виду хуманитарне активности, 29. децембра 2014.  посетили децу ометену у развоју  у Дому „Ветерник“.

veternik (10)

У сарадњи са стручним особљем и дефектологом, активисти  су одржали  креативно – едукативну радионицу „Радујмо се заједно“ у радној просторији у оквиру Дома.

veternik (19)

Радни простор је иначе простор у коме деца, васпитачи и стручни сарадници израђују играчке и дидактичке материјале, разна средства за васпитно – образовни рад,  док се материјал за васпитно-образовни рад вреднује  према активностима које су  прилагођене дечјим потребама и могућностима.

veternik (12)

Активност „Радујмо се заједно“ реализована у Дому „Ветерник“, 29. децембра 2014. имала је своју специфичност и динамику са циљем да код деце покрене унутрашњу и спољашњу мотивацију са асоцијацијом на предстојећи празник, Нову Годину али истовремено да разбије  предрасуде о деци ометеној у развоју.

Деца са ометеношћу највише похађају специјалне школе у које се упућују на основу одлуке Комисије о разврставању, која процењује степен и врсту ометености и едукабилности. Овакав приступ пати од високог степена дискриминације.

Друге категорије деце са посебним потребама највише се школују у редовном образовном систему где  добијају помоћ од стране стручне психолошко-педагошке службе у школској институцији.

veternik (22)

  СРЕЋА НА  ДАР

 Продукт слободног креативног рада и дечје маште се огледао у отвореној изложби њихових ликовних радова а потпуна срећа и задовољство у топлим осмесима приликом неочекиване посете Деда Мраза и доделе новогодишњих пакетића.

Деца су певала и уз музику разговарала са Деда Мразом. Придружили су им се и активисти политичке организације Трећа Србија, васпитачи и стручни сарадници чија су топла срца отопила хладноћу предрасуда и дискриминицаје.

veternik (20)

Хуманим гестом су сви заједно делили тренутак среће  уважавајући различитост и међусобну толеранцију.

 Аутор текста: Маја Фамилић