Маја Фамилић: Међународни дан особа са инвалидитетом

19.12.2014.

Маја Фамилић, професор разредне наставе, дипломирани струковни васпитач и чланица политичке организације „Трећа Србија“ се одазвала позиву и присуствовала прослави Међународног дана особа са инвалидитетом, 03.12. 2014. у просторијама Дома „Ветерник“.

Маја Фамилић

Маја Фамилић

Манифестација је одржана у спортско – културном карактеру чији су учесници били корисници Дома за децу и омладину ометену у развоју. Том приликом је отворена и „Кулинарска радионица“ и „Соба за релаксацију“.

Маја Фамилић је заједно са активистима политичке организације „Трећа Србија“ на велико задовољство већ имала прилику са упозна и дружи са корисницима Дома „Ветерник“ у   виду прошлогодишње активности – креативно едукативне радионице, где је са корисницима развијала технику „вајарства“. У сарадњи са Аном Вилом, дефектологом и координатором стручног рада Дома „Ветерник“, договорено је и најављено поновно дружење, креативна радионица и додела новогодишњих пакетића.

ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Особе са инвалидитетом су систематски искључене из сфере образовања, запослења, политике, културе, слободног времена и рекреације, мере и праксе политичког система и правног система, економских структура, званичних служби и сл.

Од велике је важности едукација и сензибилизација особа без инвалидитета је како би се јасније разумела проблематика и појам „дискриминације“, како би постали свесни њеног постојања.

По овом питању, подједнако је потребна едукација и сензибилизација и самих особа са инвалидитетом, као и правовремено информисање о њиховим правима, законима и променама у законима како би и они разумели механизме дискриминације као и неопходну борбу против ње.

 Аутор текста: Маја Фамилић