Маја Фамилић: Чувамо своје – уважавамо туђе

08.12.2014.

Етнографски музеј

Мултикултуралност је камен темељац друштва у целини. Културолошки баланс, прихватање и уважавање светске културе доприноси како културном тако и политичком усмеравању ка стратегији.
Кулуролошке разноликости треба да обогаћују сваку средину без обзира како у извесној мери задржавају своје културне посебности. Вредност матерњег језика, културе и традиције треба поделити са другима.
Доводи се у озбиљно питању изумирање језика и културе у случају невредновања националног бића и нтегритета. Мултикултурално друштво треба да негују и чува свој идентитет.

Изложба и модна ревија

На званични позив Амбасадорке Амбасаде Републике Индије, њене ексцеленције Смт. Нериндер Чаунхан, Маја Фамилић, уметница из Новог Сада и чланица политичке организације „Трећа Србија“ је у понедељак, 1. децембра 2014. у Етнографском музеју у Београду посетила изложбу Рте Капур Чишти и модну ревију Сарија „ Сари магија индијског ткања“.

maja familic vrednost (7)

Сари је индијска женска народна ношња, састоји се од великог огртача од помачног платна у разним бојама . Пребацује се преко главе и омотава око тела. Сари је често уметнички израђен.

Наставља да плени машту индијских жена које га носе у свакодневном животу, као и у свечаним приликама и то на преко 109 различитих начина увијања.
Овај одевни предмет сачињен је од тканине (дужине 5 m) проткан шарама и непрошивен шиваћом иглом. Елегантан и прикладан као у естетском смислу, тако и за поднебље у којем се носи.
Госпођа Нариндер отворила је изложбу тако што је симболично упалила свеће на великом свећњаку постављеном у холу музеја а затим је свим званицама пожелела добродошлицу и открила им неку од тајни ношења ове традиционалне ношње.

maja familic vrednost (14)

Међу присутнима били су и оснивач модне агенције „Клик“, Ненад Радујевић који већ годинам уназад сарађује са амбасадом Републике Индије као и Весна де Винча која је осведочени поштовалац културе те земље. Она је била у друштву актуелне Мис Србије Марије Ћетковић, којој је ова изложба била једна од првих појављивања од када је од прошлог месеца понела титулу најлепше девојке.
Изложба се састојала од 36 сарија што одаје почаст уметничком раду и вештини небројаних индијских преља и ткача приказаних кроз сарије .
Експонати, специјално израђени за ову изложбу потичи из само седам индијских савезних држава и репрезентује север, југ, исток и запад земље.

maja familic vrednost (2)

Аутор текста: Маја Фамилић