Крај политичке ујдурме око ЈКП Информатика Нови Сад

03.06.2015.

treca-srbija-zastava-u-zitu

Већ више од два месеца траје политичка и медијска ујдурма око рационализације пословања ЈКП Информатика из Новог Сада.

Маниром ситног политиканства менаџмент ове компаније се проглашавао за криминоген, а одлука о рационализацији пословања за незакониту. Организовањем политичких протеста који су били маскирани у синдикалне вршен је чак и директни политички и сваки други притисак на надлежне државне органе са циљем да се неки од државних органа примора да одлуку о рационализацији пословања прогласи за незакониту.

Међутим, другостепени орган инспекције рада донео је одлуку да менаџмент ЈКП Информатика није прекршио Закон о раду. Имајући у виду да је ова одлука другостепеног органа коначна у управном поступку инспекцијског надзора, јасно је да сваки даљи политички притисак неће помоћи у наставку негативне кампање и покушају да се криминализује руководство ЈКП Инфорамтике и градске власти у Новом Саду.

Иако је Трећа Србија све ово време била на тапету невиђене негативне кампање у којој се нису бирала средства блаћења. Иако смо били оптуживани за најгнусније радње. Ми нисмо поклекли и нити једним актом нисмо покушали да вршимо било какав притисак на институције, нити да било којом радњом нанесемо штету Новом Саду. Знали смо да ће на крају истина победити, што се и догодило.

Имајући у виду да ће држава због деценија лоше власти морати да врши рационализације у већини јавних и јавно комуналних система, Трећа Србија се залаже да све протекне кроз озбиљан социјални дијалог и да се максимално избегне политизација. Само на овај начин се може избећи да рационализација пословања не буде уједно и парализа система.