Конгрес европских мрежа – Рим – Маја Фамилић

05.12.2014.

28. новембра 2014. године, одржан је Конгрес Европских мрежа у Риму, на којем је поред представница из Европе учествповала и представница из Србије, Маја Фамилић у улози педагога, и културног ствараоца, активисте на пољу културе и уметности. Маја Фамилић је иначе и оснивач фондације „Номадик“, чланица Друштва књижевника Војводине и чланица председништва политичке организације „ Трећа Србија“.

maja familic roma italy (1)
Покровитељ и идејни иницијатор Конгреса је организације „ Ромни онлус“ из Рима у сарадњи са првом националном мрежом „Rowni – Roma Women Network Italy“, невладино, непрофитно удружење које у свом саставу уједињује разнолике реалности жена Ромкиња које живе на територији Италије.
Теме које су биле заступљене на Конгресу су отварале дискусију и видљивост реалне слике са назнакама стратегије у вези образовања, запослења, здравства и културе везане за инклузију Рома.

maja familic roma italy (2)

Конференција је била организована у тематске седнице са донетим ставовима, потребни за предлоге жена и ромских удружења које раде у Италији и Европи, с циљем постављања темеља за ефикасну размену добрих пракси и различитих нација како имплементирати укључивања, како то захтева Европска комисија.
Закључци, након дискусије су сведени на потребна и неоходна решења тренутне свеобухватне проблематике у проналажењу релевантних инстумената и ефикасних акција националне и објективне стратегије.

maja familic roma italy (3)

Маја Фамилић је својим учешћем промовисала културу Рома, као и своје ауторско ликовно и летерарно стваралаштво са темом „ Осврт на културу путем писане речи“ , а присуствовала је и женском активизму „Корак напред“.

maja familic roma italy (4)

У виду представљања националне мреже представиле су се и представнице из Европе:
Образовање: Данијела Јовановић – заменица председнице удружења „Jу Ром“ (Напуљ), Михајлова Миглена, извршни директор невладине организације „Лидер“ (Бугарска);
Запослење: Кончета Марачела, модни креатор (Исерниа), Индира Бајрамовић, председница невладине организације „Боља будућност“ , Тузла (Босна и Херцеговина).
Здравство: Санела Микић – удружење „Ромни онлус“ (Рим), Михаилова Миглена, извршни директор невладине организације „Лидер“ (Бугарска), Сарита Јашарова – председница невладине организације „Лил“ – Скопље (Македонија).

Стамбена политичка питања: Дијана Павловић – заменица председнице Федеразионе Ром е Синти (Милано).
Аполид: представници амбасада Републике Србије, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Републике Црне Горе и Македоније.

Догађај је испраћен у италијанским медијима, детаљније можете погледати на следећим линковима:

Аbitare А Roma

Radio Radicale

Roma da Leggere

Аутор текста: Маја Фамилић