Конференција за новинаре Треће Србије И Народне деснице из Француске

06.03.2015.

У Београду, 6. марта 2015. године, одржана је заједничка конференција за новинаре Треће Србије и Народне деснице из Француске.

Присутнима су се обратили председник омладине Народне деснице Pierre Gentillet, члан Националног савета странке УМП Alexandre Moustafa и председник Треће Србије Мирослав Паровић.

narodna desnica francuske (5)

Изразивши захвалност на срдачном гостопримству, Pierre Gentillet је истакао да програми и вредности Народне деснице из Француске и Треће Србије имају велики број заједничких тачака, нарочито по питању спољне политике. Србија заузима битно место у спољној политици Француске за коју се залаже Народна десница а оно што их повезује је политика суверености као и супротстављање силама као што су НАТО-а и Европска Унија а које, по његовим речима, одузимају сувереност нацијама. Pierre Gentillet је нагласио да није довољно само се супротставити овим силама већ, што је најважније, радити на стварању Нове Европе од Бреста до Владивостока, „Европе која ће се заснивати на заједничким верским вредностима и идејама, као што су православна и католичка начела, а чија ће траса бити Париз-Београд-Москва“.

narodna desnica francuske (1)

Alexandre Moustafa је присутне подсетио на богату историју коју Србија и Француска имају тиме што је рекао да су ове две пријатељске земље биле савезници у Првом и Другом Светском рату и заједно су се бориле против Немачке. Међутим, Француска се 90-их прилагођава политикама НАТО пакта и учествује у бомбардовању Србије 1999. године, а уједно и признаје независност Косова 2008. године. Он је истакао да се Народна десница, утичући на странку УМП да промени спољну политику Француске, оштро противи признању независности Косова наглашавајући то да је Косово одувек било и биће у оквиру Републике Србије. „Француску и Србију повезују заједнички интереси у чијем се фокусу налази очување и одбрана заједничких верских корена, који су неопходни како бисмо успели да сачувамо Европу која би била слободна од утицаја Америке“, закључио је Moustafa.

narodna desnica francuske (6)

Завршну реч имао је Мирослав Паровић који је излагање почео констатацијом како нове политичке снаге и нове политичке генерације стасавају на европској политичкој сцени. Према његовим речима, криза у Украјини је отворила „супротан процес оном процесу који је почео падом Берлинског зида па тако, након 25 година, први пут имамо тренд који се супротставља снагама као што је НАТО“. Сходно томе, Паровић наглашава да је то знак за повезивање Треће Србије и Народне деснице које би створиле потпуно нове политике од оних које се додворавају Западу. Паровић је подсетио на одржавање највеће политичке конференције у Европи у октобру прошле године, под називом „Нова Европа“, којом је Трећа Србија послала поруку да је она странка која је спремна да у Европи постави нов договор и да спроведе промене које би у потпуности потиснуле негативну слику Србије која је широко распотрањена у многим европским елитним круговима.

Miroslav Parovic, kampanja 2015., fotos za postavljanje u vesti

„Ми смо спремни да створимо такву позицију Србије која би била нека врста политичког коридора преко кога ће сарађивати Русија и остатак света јер представљамо једину везу између Истока и Запада, највише тиме што смо земља у којој се укрштају различите културе. Србија има шансу да у наредних десет године буде као Швајцарска – политички и војно неутрална држава која ће бити природна веза између Запада и Европе“, закључио је Паровић на данашњој конференцији.

narodna desnica francuske (8)

Народна Десница је део странке УМП, чији је председник Никола Саркози, а која је до недавно била владајућа партија у Француској. Данас је Народна десница политичка групација која иступа изразито критички настројено према политици Европске Уније и НАТО пакта. Такође, Народна десница је велики противник санкција које је Европска Унија увела Русији.

Обраћање Мирослава Паровића на конференцији: