Када ће на дневни ред Скупштине бити стављен наш предлог Закона о општем репрограму дугова?!

28.04.2015.

 

Недавни случај породице Панајотов из Ниша којој су приватни извршитељи хтели да заплене кућу због дуга за струју, а што су спречиле комшије јасно показује потребу да се у Србији на бољи начин реше проблеми старих дугова које грађани имају према државним фирмама.

Народна скупштина Републике Србије

Народна скупштина Републике Србије

Огигледно је да уколико се оваква пракса буде наставила да ће људи све више узимати правду у своје руке и да ће то довести до све већих социјалних тензија које у условима економске кризе у којој сви живимо може да изазове и шире друштвене проблеме.

Знајући све ово и желећи да на сваки начин помогнемо обичним људима ми из Треће Србије смо покренули уставом и законима Србије дефинисану процедуру народне иницијативе преко које смо народној скупштини предали закон о општем репрограму дугова које грађани имају према државним предузећима. Овај закон подразумева замрзавање свих старих дугова на период на 15 месеци и моментално заустављање свих извршитељских поступака који се воде против грађана.

akcija prikupljanja potpisa beograd 1

Закон са потписима преко 30.000 грађана је пре скоро два месеца предат Народној скупштини и још увек се није нашао пред посланицима иако је је председница скупштине имала обавезу да то уради. Стога ми поново позивамо Мају Гојковић, председницу Народне скупштине Србије да под хитно пред посланике стави наш предлог закона јер је на то обавезује устав Србије, али много више је на то обавезује стање у народу.