Мироје Јовановић: Европи је потребан нови договор

22.02.2015.

„Трећа Србија” је иницирала друштвено-политичко окупљање под називом „Алтернатива за Србију” с циљем да се коначно у Србији направи алетернатива лошој политици која се већ деценијама код нас води.

Како за „Дневник” каже потпредседник „Треће Србије” и помоћник градоначелника Новог Сада Мироје Јовановић, „Трећа Србија” је иницирала то политичко окупљање да би на једно место довела све оне којима је стало до Србије.

– Оно на шта смо поносни и по чему је „Алтернатива” јединствена је да су на истом месту ратни министар у Влади Републике Српске Крајине Боривој Рашуо и потпредседник Владе Србије у доба Зорана Ђинђића Миле Исаков, чиме показујемо да је у Србији могућа сарадња људи који о свим питањима не мисле исто. Управо је таква ширина највећа снага „Алтернативе”.

Мироје Јовановић

Потпредседник Треће Србије Мироје Јовановић

* У последње време интензивне су посете представника „Треће Србије” Русији. Које су идеје и поруке те сарадње?

– Више је него очигледно да је Руска Федерација данас под притиском атлантистичких снага, и ми као представници народа који је исте такве притиске већ преживео дубоко осећамо да треба пружити подршку руском народу. Јер, чињеница је да ми као народ имамо пријатеље у свету, али имамо и браћу. Друга ствар која је нама као народу и држави важна јесте да заједно с Мађарском, Грчком, Македонијом и Бугарском учествујемо у реализацији гасовода од Босфора до средње Европе. Ми на томе активно радимо јер сматрамо да је то једно од најважнијих стратешких питања за наш народ и државу.

* Ваша странка залаже се за прављење „Нове Европе”, која ће се заснивати на концепту Париз–Берлин–Београд–Москва. Да ли се то коси с политиком придруживања Европској унији?

– Европска унија је као концепт превазиђена, и то данас тврде сви водећи политичари западноевропских држава. Стога ми као нови људи на политичкој сцени нисмо оптерећени ранијом идеологијом да „ЕУ нема алтернативу”, већ активно радимо на томе да се међу европским народима и државама постигне нови договор. Тај договор подразумева већи суверенитет европских држава и подразумева сарадњу у Европи од Лисабона до Владивостока.

* Сарађујете с многим организацијама у европским земљама које деле ваше ставове. Колико наилазите на разумевање о томе у Европском парламенту који сте недавно посетили?

– Наилазимо на велико одобравање за нашу политику и разумевање у Европском парламенту. Ми сарађујемо са странкама као што су Национални фронт у Француској, Алетернатива за Немачку у СР Немачкој, Слободарска партија у Аустрији. Ми смо, дакле, део новог политичког таласа који побеђује у Европи, и с поносом можемо рећи да смо пријатељи с људима који ће ускоро постати власт у водећим западноевропским државама.

* Имате два посланика у Скупштини АП Војводине. Како „Трећа Србија” коментарише односе у Покрајини и да ли мислите да је реално да покрајинска власт издржи цео мандат?

– „Трећа Србија” већ више од две године указује на неопходност одржавања ванредних покрајинских избора јер болесни односи унутар Пајтићевог кабинета додатно компликују ионако лоше стање у АП Војводини. Лично сматрам да је било неопходно још прошле године направити прелазну техничку владу без перјаница садашњег покрајинског режима, и ми смо се свим снагама трудили да то буде тако. Међутим, из мени нејасних разлога, до тога није дошло.

* Покренули сте законодавну иницијативу према Скупштини Србије за репрограм дугова грађана комуналним предузећима. Докле је стигла та иницијатива и колико је реално да се спроведе?

– Народна иницијатива коју смо покренули је у пуном јеку и очекујемо да у наредних десетак дана предамо довољан број потписа Народној скупштини Републике Србије да би се та иницијатива што пре могла наћи пред народним посланицима. Уколико је посланицима, без обзира на то којим странкама припадају, интерес грађана важнији од налога ММФ-а, тај законски предлог ће глатко проћи. Идеја је да се грађанима олакша тренутна ситуација, да им држава не искључује струју, воду и грејање због старих дугова. На тај начин чувамо социјални мир у друштву, и то сматрамо највећим патриотским питањем данас.

* У Новом Саду учествујете у власти. Колико сте задовољни односима у коалицији и шта сматрате да треба учинити да живот у Новом Саду буде још бољи?

– Односи у ионако сложеној градској коалицији додатно су закомпликовани унутрашњим превирањима у појединим странкама. Међутим, упркос томе, оно што је договорено коалиционим споразумом из септембра 2012. године у доброј мери се и спроводи. Наш став је да би град боље функционисао уколико би се укинула сва јавна предузећа и направио јединствени холдинг, и уколико би дошло до обједињавања градских управа у једну градску управу.

Александра Брзак

Потпредседник Мироје Јовановић

Потпредседник Треће Србије Мироје Јовановић

Чудна коалициона гимнастика

* Како коментаришете иницијативу за расправу у Скупштини Новог Сада о предузећу „Информатика”, поводом извештаја ДРИ-ја, чији директор је кадар ваше странке?

– Овде је пре свега чудна „коалициона гимнастика“ у којој Шешељеви радикали, заједно с одборницима Чанкове партије и ДС-ом, покушавају да кроз аматерске политичке акције дискредитују актуелну градску власт. Дакле, нама је пре свега важно питање ко напада градска предузећа јер се из састава очигледно нове политичке коалиције пласирају неосноване тезе, које за циљ имају дискредитацију „Треће Србије”, и то управо у тренутку када покрећемо народну иницијативу за доношење закона о општем репрограму дугова и велику акцију за помоћ народу Новорусије. У том правцу посебно ми је индикативно држање Српске радикалне странке, која упорно одбија наш јавни позив да се у неку од тих акција укључи, а за то време се уредно одазива позивима Ненада Чанка и Бојана Пајтића. Но, свако има право на свој избор.

Извор: Дневник