Интервју: Мирослав Паровић, председник Треће Србије

02.03.2015.

Репрограм дугова враћа достојанство грађанима Србије

Неопходно да терет кризе сви подједнако поднесемо и да уколико су већ смањене плате и пензије да онда са друге стране мора да се направи компензација. Народ не дугује из хира и обести већ због сиромаштва.

inicijativa beograd (41)Трећа Србија предала је Народној Скупштини текст Закона о општем репрограму дугова које становништво има према државним фирмама. Следећи корак је прикупљање тридесет хиљада потписа који су потребни како би се Закон нашао у скупштинској процедури. Како каже председник Треће Србије Мирослав Паровић, данас је највећи патриотски чин очување достојанства људи у Србији које је озбиљно нарушено поступцима које воде приватни извршитељи, као и искључење, струје и других комуналних услуга.

Како сте дошли на идеју да предложите Закон о општем репрограму дугова које становништво има према државним фирмама?

– Пораст броја људи који се налазе на ивици егзистенције и којима сваки дан на врата куцају приватни извршитељи да им плене имовину нас је навео да предложимо закон по коме ће се моментално обуставити сви извршитељски поступци и монентално прекинуту са свим поступцима искључења струје и других комуналних услуга. Сматрамо да се сви друштвени и државни ресурси морају ставити у функцију очувања социјалног мира и да је то данас најважније патриотско питање.

Колика је потреба да се донесе Закон о општем репрограму дугова које становништво има према државним предузећима?
– Потреба је огромна зато што све већи број грађана није у стању да редовно сервисира своје обавезе према држави, а држави одговара тако што им шаље приватне извршитеље или им сече струју за дуг од 10.000 динара. Ми сматрамо да је неопходно да терет кризе сви подједнако поднесемо и да уколико су већ смањене плате и пензије да онда са друге стране мора да се направи компензација. Народ не дугује из хира и обести већ због сиромаштва у које је гурнут лошом политиком која се у овој земљи већ деценијама води.

inicijativa zakon o odlaganju dugovanja Smederevska Palanka (50)Шта тачно значи репрограм дугова?
– То значи да се сви стари дугови које становништво има ка државним фирмама народски речено замрзавају на период од 15 месеци. Ово доводи до моменталног обустављања свих судских и извршитељских поступака који се против народа воде, такође ово моментално доводи до тога да се свима онима којима је струја искључена због старог дуга врати прикључак.

Које категорије грађана би биле њиме обухваћене?
– Обухваћене су све категорије грађана, али је највише оне категорије грађана које су социјално најугроженије.
На која све државна предузећа се Закон односи?
– ЕПС, Телеком, Србијагас као и на сва локална комунална предузећа у Србији.

О којој укупној суми дуговања је реч?
– Не постоје егзактни подаци, али је реч о више десетина милиона евра колико грађани дугују државним фирмама.

Шта ће репрограм донети грађанима а шта држави?
-Репрограм ће грађанима омогућити да “продишу” и да не морају да брину да ће им извршитељи однети веш машину из куће. Ово ће уверен сам довести до пораста плаћања текућих обавеза које грађани имају ка држави, а и за 15 месеци када дејство закона буде прошло доћиће до пораста наплате старих дугова који су у овом тренутку фактички ненаплативи. Са друге стране, држава добија социјалну стабилност и смањује опасност од тога да дође до социјалних немира. Наравно, ММФ-у се неће допасти овакав предлог и стога ће актуелна власт трпети притиске уколико закон буде прошао. Међутим, за мене лично мишљење ММФ-а је у потпуности неважно јер смо сви ми за њих само статистички подаци.

Да ли су грађани дужни да плаћају рачуне за услуге које ће им бити пружене од тренутка ступања па наредних 15 месеци – дакле од фебруара ове па до маја 2016. године?
– Апсолутно. Управо је циљ закона да помогне да се повећа стопа наплате за текуће услуге. Сада је проблем што рецимо за дуг од 10.000 динара грађанин добија извршитеља на врат а то га онемогућује да сервисира текуће обавезе јер плаћа прескупе трошкове извршења.

inicijativa zakon o odlaganju dugovanja Smederevska Palanka (69)

Да ли се може догодити да им се у мају 2016. године нагомилају стари рачуни који су били до ступања на снагу Закона са рачунима у који ће приспети у тих 15 месеци важења Закона?
– Не може се десити. Овај закон само замрзава слику постојећег стања и омогућује грађанима да прегрме период који је од стране власти дефинисан као кризни.

Да ли ће се плаћати камате на репрограмирани дуг и колико ће износити?
– Никакве камате се неће плаћати.

Да ли ће државна предузећа трпети штету због репрограма и колико ће износити?
– Државна предузећа неће трпети велику штету јер је реч о тешко наплативим дуговањима. Али, по мом мишљењу је питање штете које ће евентуално претрпети државна предузећа потпуно ирелевантно. Уколико нам се деси социјални бунт сви заједно ћемо као друштво и држава претрпети ненадокнадиву штету.

Јесу ли су предвиђени социјални разреди становништва, односно да повластице код репрограма за најсиромашније слојеве?
– Овај закон се односи на све социјалне категорије. Оно што треба урадити после престанка дејства овог закона је свакако прављење карте социјалних категорија становништва.
Да ли ће репрограм утицати на застарелост потраживања јавних предузећа у парницама и поступцима извршења?
– Неће, зато што ће се пратећим актима регулисати то питање.

Ако грађани желе, да ли ће моћи да плаћају рачуне и након ступања Закона на снагу?
– Наравно да ће моћи. Сваком грађанину ће бити у интересу да у складу са својим могућностима отплаћује делове старог дуга. Као што сам већ рекао, овај закон ће омогућити да грађани “продишу” и да се консолидују, а то ће у највећем броју случајева да значи и то да ће лагано почети да плаћају и старе дугове уз текуће обавезе. Знате, овај закон ће показати народу да држава мисли и на њих, а не само на себе.

Какву реакцију очекујте од грађана и власти за ову законску инцијативу?
– Очекујем позитивну реакцију од народа, а заиста не знам како ће власт да реагује.
Да ли је сличан модел примењиван у свету?
– Нешто слично је примењено у Хрватској када је реч о кредитима које Хрвати имају у швајцарским францима.
– Да ли је могућ репрограм спољног дуга Србије?
– То зависи од поверилаца.

inicijativa beograd (38)

Глоса
Штета коју ће евентуално претрпети државна предузећа је потпуно ирелевантно. Уколико нам се деси социјални бунт сви заједно ћемо као друштво и држава претрпети ненадокнадиву штету.

Извор: НС Репортер