Интервју: Горан Миленковић, члан Председништва Треће Србије и председник Градског одбора у Новом Саду

12.03.2015.

Разлике између Прве и Друге, и нас из Треће Србије, јесте пре свега у конструктивности. Ми се никад не бавимо критиком ради критике, и ради наношења политичких удараца, ми се бавимо критиком лоших потеза и одмах дајемо конструктивне предлоге, уколико власт или опозиција то прихвате и уваже, ми изнесемо похвалу и дајемо подршку. Овакав наш приступ заснован је на принципима позитивне селекције. Уколико сви ми констатујемо да је политичка, социјална, привредна и друштвена ситуација у земљи лоша, одакле нам онда право, ако смо искрене патриоте, да будемо деструктивни и себични?”, објашњава Горан Миленковић, члан Председништва Треће Србије и председник Градског одбора у Новом Саду, коментаришући оптужбе СРС-а, ЛСВ-а и ДС-а на последњој седници Скупштине Града Новог Сада.

На седници Скупштине града Новог Сада, која је одржана пре две недеље, одбијен је предлог одборничких група ДС, ЛСВ и СРС да се расправља о Трећој Србији и њеном учешћу у власти у Новом Саду. Како коментаришете ове захтеве?

Миленковић: Новом Саду је доста демагошких критика и упирања прстом у празно. Овде се ради о некој новој изградњи идентитета пропалих странака преко леђа Треће Србије.

Док Шешељеви представници само причају шта не ваља и шта је лоше без једног јединог конструктивног предлога, када је у питању српски национални интерес, и када су својим понашањем и деловањем у доброј мери девалвирали српску националну причу, ми из Треће Србије остварујемо конкретне националне резултате. Требало је да прође више деценија да неко објективно напише и структуира српски национални програм за 21. век, а ми смо управо преко наше Фондације Достојанство обезбедили услове да тај документ ускоро угледа светлост дана. И док Пајтићеве демократе само причају о Европи, ми са њима директно сарађујемо, без да смо условљени одрицањем од српског интереса. Ми смо једини угостили представнике и источне и западне политичке елите, који говоре да је Косово Србија. Док се други бусају у прса, причају празне приче о томе како треба поступати са Русијом, ми већ увелико сарађујемо са руским партнерима на конкретним пројектима од интереса за обе државе и оба народа: од спровођења хуманитарне помоћи народу Новорусије до умрежавања суверенистичких политичких снага на читавом европском континенту од Лисабона до Владивостока у оквиру Нове Европе”.

Горан Миленковић

Ви указујете на то да се против Треће Србије води медијска хајка и истичете да је на помолу нова коалиција?

Миленковић: Протекла седница Скупштине града Новог Сада је послужила за представљање једног новог политичког савеза у Србији, а то је коалиција Шешељеве СРС, Чанкове ЛСВ и Пајтићеве ДС. Након седнице, ове три странке су одржале и заједничку конференцију за медије износећи низ бесмислених оптужби на рачун Треће Србије. Требало је да прође 900 година да оснивач српске државе Стефан Немања добије достојно обележје. Ми из Треће Србије и наш Фонд Достојанство смо поклонили велелепну скулптуру Стефана Немање Бања Луци, и тако утврдили најзападнију српску територију, где је уз највеће државне и црквене почасти обележен велики јубилеј – 900 година од рођења оснивача српске државе Стефана Немање. Требало је да прође 20 година да западни медији почну да се извињавају Србима за све увреде које су нам наносили 90-тих година, на шта смо их ми приморали нашом Међународном иницијативом за праћење антисрбизама. Требало је да прође 70 година да би се обележило страдање Срба и Јевреја у Новосадској и Шајкашкој рацији, а онда смо ми то обележили на купалишту Штранд, где се то заиста и дешавало. Нама представници и Прве и Друге Србије замерају што се бавимо српским страдањима и прошлошћу, али ми смо свесни да баш као и Јевреји једино имамо будућност ако никада више не допуштамо да нас затиру и забрањују нам сећање на наше жртве.

Због чега тврдите да је на помолу нова коалиција и због чега су ове три странке изнеле податке који иду на штету Трећој Србији?

Миленковић: Очигледно да је Трећа Србија послужила СРС, ЛСВ и ДС да на један перфидан начин и на мала врата српској јавности прикажу свој нови политички савез. Могу слободно да кажем да ће вероватно, после најновије кризе покрајинске власти, и најаве СВМ-а да ће иступити из коалиције, управо СРС подржати кабинет Бојана Пајтића. Међутим, склапање те нове коалиције није почело сада. Ако се мало вратимо у прошлост, сетићемо се да је у новембру прошле године један посланик радикала подржао кабинет Бојана Пајтића. У сваком случају, деструкција је основни модел њиховог деловања. У тешком времену у ком живимо Новом Саду и Србији је то најмање потребно.

Недавно сте Народној Скупштини предали текст Закона о општем репрограму дугова на шта је председник Владе Вучић реаговао речима да када би неко у Швајцарској тако нешто тражио од Владе већина грађана би сматрала да је луд. Шта ви кажете на то?

Миленковић: У нашем предлогу нигде нема никаквог опроштаја за људе који нису платили рачуне и нема негативне селекције спрам оних који су их платили. Уколико Влада Србије моли грађане да се стрпе још две године док не дође боље време за лепши живот у Србији, онда и ми молимо Владу Србије да се стрпи и овим Законом дозволи да грађанима стопирају извршитеље и заплену имовине на две године, док не дође то боље време. Такође, молимо Владу да ако се позива на Швајцарски принцип дисциплине, онда и сама Влада треба да се понаша као Швајцарска, јер шта би Швајцарци рекли када би им њихова Влада рекла – стрпите се две године?

Прошле недеље, започели сте прикупљање 30.000 потписа који су потребни како би се Закон о општем репрограму дугова нашао у скупштинској процедури. Како грађани реагују на ову иницијативу Треће Србије?

Миленковић: За пет дана успели смо да скупимо и више од 30.000 потписа на улици. То говори да је нашем народу потребан овај закон. Људи не плаћају рачуне, не зато што не желе, већ зато што су сиромашни. Већи број грађана није у стању да редовно плаћа доспеле обавезе, па им држава шаље приватне извршитеље и одузима им и то мало достојанства које имају. Ми сматрамо да је неопходно да терет кризе сви подједнако поднесемо и морамо наћи решење за тај проблем. За лоше стање у држави нису криви грађани, већ људи који су је водили последњих деценија.

Закон који предлаже Трећа Србија заправо предвиђа да се сви стари дугови које становништво има ка државним фирмама замрзну на период од 15 месеци. Да ли то значи да ће аутоматски бити обустављени и сви судски и извршитељски поступци који се против народа воде?

Миленковић: Да. Када овај Предлог закона буде усвојен у Народној Скупштини Републике Србије, он би требало да доведе до пораста плаћања текућих обавеза које грађани имају ка држави, а за 15 месеци, када дејство закона буде прошло, доћи ће до пораста наплате старих дугова који су у овом тренутку ненаплативи. Ни циљ државе није да осваја половне кућне апарате, већ да наплати дуговања и наш Предлог закона је и пут ка томе.


goran milenkovic (1)

Које категорије грађана би биле обухваћене овим Законом?

Миленковић: Пре свега најсиромашнијии најугроженији слојеви становништва, али Предлог закона обухвата све категорије становништва.

Господине Миленковићу, вратимо се на спорну седницу скупштине и оптужбе да људи из вашег кадра „разарају Информатику”. Како коментаришете ове оптужбе?

Миленковић: То су најбесмисленије оптужбе које на памет могу да падну само веома нервозним политичарима Прве и Друге Србије због сопствених неуспеха и наглог раста популарности и угледа Треће Србије. Прво, директор Информатике Дејан Челар је изабран као нестраначка личност на јавном конкурсу, на ком је имао најбоље оцене по свим тачкама, за кога је гласала Скупштина Града и неколико стручних законом предвиђених комисија. Изабран је, јер је стручњак у области телекомуникација и информатике, зато што је први у Србији увео систем дигитализације који је тренд у свету и једини у овом делу Европе са најсавременијом лабораторијом и најквалитетнијим стручњацима, зато што је разбио монопол страних осигурања и омогућио услове за пословање и српског и руског осигурања, зато што је остварио у доброј мери основну делатност предузећа, а то је развој телекомуникационе инфраструктуре у граду, зато што је за свој рад од стручних тела добио најпрестижније награде и на крају, зато што је онемогућио утицај страних обавештајних служби и њихов уплив у осетљиве податке и информације које чува ово предузеће.

То је и основни мотив за медијску сатанизацију Дејана Челара и покушај дисциплиновања од центара моћи који имају велики интерес да дестабилишу Нови Сад, Војводину, Србију. Ми им то никада нећемо дозволити! Па више има политичких и медијских напада на то јавно предузеће него на продају Телекома, Шешељ више напада нас и то предузеће него то што је Чанак продао све шећеране у Војводини за 3 евра и што је чак омогућио продају Беочинске фабрике цемента. По њима је Трећа Србија вероватно крива и за то што је Ева загризла јабуку.

По вашем мишљењу, шта стоји иза таквих напада?

Миленковић: Напоменућу да је Трећа Србија омогућила финансирање елитне српске духовне музике и као таква она трпи више напада, него турбофолк медији који не плаћају порезе. Стипендирали смо најбоље студенте на Универзитету у Новом Саду, али то је изгледа већи проблем од либералног сексуалног образовања за основце код учитељице. Више се напада Трећа Србија што поставља ћириличне табле, уместо да се баве тиме ко је отровао децу у Шајкашу.

Када видите те несразмере у нападима онда вам је јасно да иза свега тога постоји јак страни обавештајни утицај. Зато овом приликом хоћу да поручим вашим читаоцима да Трећа Србија није продала сва српска здрава предузећа, већ су то учинили ови који нападају нас. Ми хоћемо да их вратимо српским радницима. Није Трећа Србија уништила српско образовање и културу. Ми ћемо новим развојем добре радне етике, образовања и српске културе подићи Србију на ноге.

Није Трећа Србија пустила у земљу стране агенте да нам вршљују, корумпирају политичаре и новинаре, да сатанизују сопствени народ, већ је то Трећа Србија почела да истребљује, и сада се они безуспешно бране овим неоснованим нападима на нас. Овом приликом позивам све који имају снаге и жеље да се прихвате посла и безрезервно раде на развоју Србије, да нам се придруже! Србији су потребни нови и мудри политичари и Трећа Србија управо окупља такве људе.

 

Извор: Таблоид