Интервју: Александар Ђурђев, генерални секретар Треће Србије

22.04.2015.

Да би идеја постала резултат нужна је организација

„Многи људи имају добре идеје, али немају способност да их спроведу. Ја своје идеје говорим само када имам план за реализацију истих, а од идеје до реализације најважнија је добра организација. То је Трећа Србија – идеја, организација, реализација.“

aleksandar djurdjev intervjuАлександар Ђурђев (34) један од оснивача странке Трећа Србија и њен генерални секретар, дипломац Факултет техничких наука и аутор књиге „Радна етика – основна вештина“ која се користи као уџбеник за ученике средњих школа у Србији, предавач из области: радна етика, пословна етика, управљање пројектима, лобирање, умрежавање и кризни менаџмент.

С обзиром да сте били успешни и ван политике, који је мотив вашег политичког ангажмана?

Првенствени мотив уласка у политику је жеља да своја професионална знања и принципе пренесем у политичко поље. Савремени политички процеси се убрзавају и ефикасност политика које се воде зависи пре свега од принципа на којима се постави политика. Увидео сам да у политичком животу Србије све досадашње политике немају резултат управо због одсуства основних принципа и норми модерног приступа политици. Једини мотив бављења политиком ми је боља Србија. Имамо људске и природне ресурсе, имамо потенцијале на којима би нам позавидели многи, немамо резултате тога. За све то је потребан добар тим и менаџер који ће водити тим. Ми у Трећој Србији смо окупили тај тим, сада свој тим представљамо, а ускоро добијамо и шансу да покажемо шта знамо.

Александар Ђурђев

Аутор: Александар Ђурђев

Многима је тај назив Трећа Србија нејасан. Шта је заправо Трећа Србија?

Трећа Србија је идеја преточена у политичку партију. Основна идеја је да се по угледу на савремене политичке покрете укључимо у политички живот и ову странпутицу којом иде Србија претворимо у пут успеха. Ми смо нова шанса Србије, тим људи који су остварени у својим професијама и који не желе да допусте да њима наређују знатно мање квалитетни кадрови. Ми немамо шта да кријемо, наше биографије су богате и поштено зарађене. Ми хоћемо те биографије да претворимо у портфолио Србије – када је презентујемо да то буде земља богатих и поштених људи. Досадашњи резултати говоре више од било ког обећања.

Да ли је ваша идеја реална и остварива?

Ниједан посао не започињем док нисам сигуран у коначан резултат. Ми смо пројектно организована партија. Сваки наш посао захтева јасне циљеве, потребне ресурсе, могућности остварења, потенцијалне ризике и евалуацију. Овим приступом ми правимо отклон од досадашњих партија у Србији и имамо јасне резултате. Трећа Србија је једна велика идеја, организована кроз низ пројеката који имају за циљ Србију без подела, са ефикасним јавним политикама у свим областима, успешном привредом, здравим и достојанственим људима. Знамо шта хоћемо и знамо како треба, сигурни смо у свој успех. Многи људи имају добре идеје, али немају способност да их спроведу. Ја своје идеје говорим само када имам план за реализацију истих, а од идеје до реализације најважнија је добра организација. То је Трећа Србија – идеја, организација, реализација.

Који пројекти чине Трећу Србију?

Тренутно водимо неколико пројеката и имамо неколико организација које спроводе идеје Треће Србије. Људи из нашег тима воде Пројекат Србија, руководе Фондацијом Достојанство, руководе Алтернативом за Србију итд.
Пројекат Србија представља први покушај да после 25 година посртаја и „ћутања“ генерација, млади људи до 30 година у Србији напишу национални програм за период 2015-2030. Уз најпрестижнију комисију која може да се направи у Србији изабраћемо најбољи и најефикаснији пројекат и национални програм и тако националним консензусом кренути у реализацију. Србија има људске ресурсе, паметне и образоване људе са знањем, али нема институционални оквир који ће тим људима дати шансу. Пројекат Србија је управо тај оквир и контекст који ће уз богату награду донети и програм који је нужан свакој савременој земљи која планира дугорочно. Овим ћемо дати шансу српској интелектуалној и пословној елити да изабере програм младих људи у Србији, а ми ћемо тај програм спровести. Имамо комплетан производ и заокружен процес – имам успех.

Фондација Достојанство је до сада имала резултате?

Резултати Фондације Достојанство су наш највећи понос. Поред низа хуманитарних активности и акција које су имале за циљ да врате достојанство људима у Србији, фондације је успела оно што није нико није за 900 година од рођења оснивача српске државе Стефана Немање. Овде смо показали природу наше политике засновано на очувању најбољих традиција српског народа. Наше идеје модерне деснице, идеје новог конзервативизма заснованих на искуству и традицији, а прилагођене савременом свету, могу цео свој закључак да имају у подизању споменика Стефану Немањи у Бањалуци. Да би смо могли да практикујемо идеје хармоније и склада у друштву и држави, у креирању процеса ми морамо прво да поштујемо оног који нам је те принципе донео. Поред тога Фондација наставља свој рад у новим пословима где ће показати зашто је Трећа Србија нова, модерна десница и једина шанса за спас Србије.

Занимљива је ваша идеја стварања Алтернативе за Србију?

Стварање Алтернативе је још један показатељ да смо ми отворени за сарадњу, да нама нису стране и друге идеје и мишљења. Основна замисао Алтернативе је да се направи широк фронт људи који имају различита мишљења, али и заједничку платформу око које су сагласни. Свесни смо да у политици нема места искључивости и да је дијалог једини инструмент за доношење добрих и ефикасних закључака. Алтернатива је ураво то, одговор и власти и опозицији да они воде исту политику само са различитих позиција и да они нису никаква понуда која може донети нешто ново. Овај покрет је управо као и име – Алтернатива за Србију. Нови процес у који смо кренули је кампања за председника Србије, где смо номиновали најбољег међу нама Мирослава Паровића. Иако су редовни избори 2017.године, ми већ сада излазимо са кандидатом за председника, јер немамо чега да се стидимо, нити да кријемо. Србија мора да упозна Паровића, јер он познаје Србију. Он је решење за њене проблеме и једина права алтернатива. Будућност ће показати да сам у праву, јер будућност је наша ствар.

Ваша идеја „Нове Европе“ је једина права алтернатива за ову поделу на присталице ЕУ и присталице Русије?

То је још један показатељ Треће Србије, нисмо ни заједно ни за друго – ми смо за Србију, земљу која сарађује са свима без искључивости. Нова Европа није само идеја, она је отпочела своју реализацију кроз конференције и градњу платформе са партнерима из Француске, Русије, Немачке, Аустрије, Италије и других земаља. Ту смо Београд и Србију ставили на централно место. Нова Европа је пројекат новог договора суверених европских народа где би Европа била од Лисабона до Владивостока. Овај пројекат се већ озбиљно разматра и у Паризу и у Москви и у Берлину. Сведоци сте историје која се дешава, јединог пројекта који чува основе европске цивилизације и принципе коегзистенције у Европи. Ми сами нисмо у могућности да спроведемо овај пројекат, али позитивни одговори од европских партнера су нам доказ да и овај пројекат има велике шансе за успех.

Дунавска стратегија је један од пројеката у којем учествујете? Како гледате на тај пројекат?

Дунавска стратегија представља један веома важан документ и одлуку којим Европа настоји да досегне крајње границе своје територије и обједини све народе у једну породицу. Имплементација Дунавске стратегије је један такође значајан корак који наша држава, покрајина и град требају да направе. Као представник града Новог Сада у питањима дунавске политике, сматрам да је настојање ка лидерству у овом политичком сегменту есенцијално јер се наша “Српска Атина” намеће као озбиљан партнер и подршка пионирима Дунавске политике, покрајини Баден Виртемберг и граду Улму као највећем заговорнику ове стратегије. Следећи изузетне примере града Улма и њихове иницијативе, Нови Сад је спреман да бори са свим препрекама на путу ка успостављању тесне међурегионалне сарадње у циљу развоја града и бољитку његових становника.

Шта грађани добијају остваривањем овог пројекта тренутно и у перспективи?

Пре свега, видим шансе у привредном и културном развоју, затим у развоју науке и технологије. Сви смо упознати са проблемом “brain drain”-а. Ја први подржавам одлазак младих у иностранство на школовање, али и њихов повратак. На нама је да им обезбедимо што боље услове живота овде и пружимо им шансу да раде и стварају породице. Управо кроз имплементацију дунавске стратегије сматрамо да овом реком можемо привуци стране инвестиције, подстаци домаће привредне субјекте. Подстаци их да покрену сопствени бизнис, укључити што више жена и свима створити једнаке услове рада, попут примера града Улма који за нас несумњиво представља репер и идеалан правац у коме се требамо кретати. То је наш циљ – да се млади људи враћају у Србију са сигурношћу у остваривање своје каријере. Кад то успемо, онда је и остварена идеја Треће Србије.

У овом интервју ваши успеси говоре о Вама. Успели сте своје принципе радне етике и савременог приступа организовања да уведете у политички живот Србије?

Моја мисија је тек почела. Људи око мене постају учбенички примери радне етике и принципа организације. Надам се да ће ови принципи постати основна правила понашања у послу свих грађана Србије и својеврсно уобичајено понашање, а да ће садашњи немар и непостојање радне етике исчезнути. Кључ успеха је у доброј организацији, тиме штедимо и време и повећавамо ефикасност. Стварање покрета креће одоздо, од нас обичних људи, ми смо реалност која мора да се покрене и која креира политичке процесе, а горе на врх долазе само најбољи продукти који су створени кроз наш покрет. Грађани не познају своју снагу, појединци не могу много само да ураде, када се њихова знања сударе са интересима добро организованих група, ту побеђују интереси без обзира на своју природу. Ми увођењем принципа радне етике морамо да дођемо до формуле у којој је знање водећи интерес који мора да победи. Победнички пут је у претварању знања у интерес, а ми то знамо.