Фондација Достојанство: Откривена спомен плоча Епископу будимском др Данилу Крстићу

06.12.2014.

У Савској улици број 58 на Клиси, на кући у којој је рођен Епископ будимски др Данило Крстић, данас је у организацији Фондације „Достојанство“ откривена спомен плоча овом највећем духовнику српског XX века.
Спомен плочу је открио председник Фондације „Достојанство“ Мирослав Илић који је, обраћајући се присутнима истакао да је епископ Данило важио за једног од најобразованијих епископа Српске православне цркве.

dr-Danilo-Krstic-1

Христу, цркви и народу је служио верно и неприкосновено на, њему особит начин, како је само он умео. Директно је улазио у срца својих саговорника својом, с једне стране питомом природом, а затим и речитошћу, непоновљивом харизмом и неупоредивим знањем из свих научних и животних области. То је био његов Божији дар и тај дар су сви препознали“, рекао је .

dr Danilo Krstic (3)

Епископ будимски, рођен је 1927. године у Новом Саду, где је завршио основну и средњу школу, а своје школовање је наставио у Београду, на паријској Сорбони и у Минхену. У Београд се вратио 1968. године где га годину дана касније, Патријарх српски Герман, Епископ сремски Макарије и зворничко-тузлански Лонгин хиротонишу за епископа марчанског, викара Патријарха српског. 1988. године изабран је за архијереја епархије будимске. Убраја се у осниваче Академије за конзервацију при Српској православној цркви.

dr Danilo Krstic (2)

Епископ будимски, др Данило Крстић умро је 20. априла 2002. године у Сентандреји, а сахрањен је у манастиру Ваведење у Београду.

dr Danilo Krstic (4)

У Новом Саду,
6. децембра 2014. године