Фарме пуне већ од новембра

13.03.2015.

Немачка компанија “Тенис” почиње изгрању товилишта за три месеца. Први објекти у Пландишту, Сечњу, Оџацима, Чалми и Апатину. Уз погон изнајмњују по 3.000 хектара.

Темељи за првих пет фарми које ће немачка компанија “Tенис” изградити у Србији биће изливени најкасније за три месеца. Први објекти, како “Новости” сазнају, нићи ће у Пландишту, Сечњу, Оџацима, Чалми и Апатину, а узгој свиња у њима би требало да почне у новембру. Циљ ове компаније је да у наредних годину дана у Србији подигне још 15 фарми.

– Немци не желе да купе ниједан пољопривредни комбинат који је у процесу приватизације, јер хоће да изграде објекте по својим стандардима – објашњава наш извор. – Једном недељно њихови стручњаци долазе у Србију и детаљно су разрадили план пословања. Израчунали су да им се више исплати да граде, него да реновирају постојеће фарме.

Влада Србије и Привредна комора Србије укључене су у преговоре са инвеститором из Немачке, који планира да узгаја око 80.000 свиња годишње. Требаће им, међутим, много више крмача него што могу да произведу и због тога планирају да направе широку мрежу коопераната.

По фарми им треба 3.000 хектара обрадивог земљишта, које ће узети у закуп, како би производили храну за животиње – објашњава извор “Новости”. – Инвеститор је највише заинтересован за Војводину и Мачву, јер у том крају постоји традиција узгоја свиња. Одговара им и што постоје велике површине обрадивог земљишта због сточне хране, за разлику од других делова Србије где су поседи испарчани. Инсистирају на изградњи нових товилишта, по стандардима који задовољавају њихове критеријуме.

 svinje

Уколико улагање немачке фирме буде текло по плану, биће им потребно неколико стотина радника који ће бити ангажовани на пословима од производње хране за животиње до узгоја свиња. Због тога разматрају и могућност сарадње са Пољопривредном школом из Футога, код Новог Сада.

У нашој школи би могао да заживи систем дуалног образовања и да ђаци одлазе на нове фарме на праксу – прича Душан Гагић, директор школе. – Ми већ имамо образовне профиле који би одговарали немачкој компанији, али би главне новине биле што би деца имала много више праксе и после би их чекало сигурно радно место. Нама би то много значило, јер је практична настава за пољопривредне смерове веома скупа.

У ПКС сматрају да је инвестиција ове компаније од стратешког значаја за опоравак домаће сточарске производње, подизање технолошког нивоа, јачање конкурентности српске пољопривреде, укључивање наших произвођача у “Tенис” ланац и повећање српског извоза.

Немачка компанија основана је 1971. године у близини Гелзенкирхена, а данас је највећи европски произвођач и извозник меса. У току године кроз њихове производне погоне прође 17 милиона свиња, а обрну више од 5,5 милијарди евра.

ФАБРИКА – Компанија “Tенис” основала је половином јануара фирму у Београду. Приоритет су им инвестиције у фарме свиња и погоне за производњу сточне хране. После достизања потребног обима примарне производње, планирана је и изградња фабрике за прераду меса по стандардима ове немачке компаније.

ДРЖАВА КУКУРУЗОМ КУПУЈЕ СВИЊЕ

Држава ће сточарима откупљивати товљенике меркантилним кукурузом. Овај предлог, Влади Србије, послаће министри пољопривреде и трговине, туризма и телекомуникација Снежана Богосављевић Бошковић и Расим Љајић.

Министри су се јуче договорили да на захтев узгајивача свиња одговоре натуралним откупом товљеника. Како се наводи у званичном саопштењу, за реализацију ове “трговине”, обезбеђено је 15.000 тона меркантилног кукуруза из Дирекције за робне резерве. Рад на проналажењу додатних решења биће настављен, а све у оквиру закона и обавеза које проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању.

 

Извор: Вечерње новости