Александар Немцов: Војводина – Косово северно од Београда?

08.01.2015.

Простор српског света постаје све мањи и мањи. Завршна фаза распада Србије је одвајање њене Војводине. Након тога, Срби неће моћи да делују као права сила на Балкану, и стога ће Русија ту изгубити своју главну подршку. Судбину региона ће одредити заједно Европљани (Американци) и Турци.

srpske drzave na balkanu

Председник Владимир Путин је 18. марта 2014. године у званичној изјави Кремља о Криму назвао руски народ највећим подељеним народом на свету. Заиста, након колапса Совјетског савеза многи рускојезични грађани су се у новим независним државама нашли у улози националне мањине. Негде су Руси покушали да се асимилују због блискости култура, негде под притиском због обесправљености, али никада нико од Руса није покушао да створи нову нацију, подељену на одвојене кнежевине. „Трендови у уралским републикама“ имају више економске корене, а не праву посвећеност независности руских региона.
Међутим, многи истраживачи и стручњаци су у протеклих 20 година уочили прилично узнемирујући тренд у југоисточној Европи. У ствари, у бившој Југославији се настоји да се српски народ подели у одвојене феуде, независне државе.
Тако, амерички и европски саветници чине све да спрече реалну интеграцију Републике Српске у Босни и Херцеговини са Србијом. Разичити разлози се измишљају против спајања ових територија, а становништво се масовно обрађује преко медија.
Деловање и новац Запада су заправо створили црногорску националност, одвојену од српске. Већ постоје реални позиви за независност Војводине. У те сврхе, у Србију се вратио Срђа Поповић, оснивач организације Канвас, познате по скандалима, која делује као извођач радова за збацивање влада у земљама у развоју, путем организације свих врста ненасилних акција
Историја Војводине је веома интересантна. Ово подручје се налазило на граничној линији између две велике државе у протеклим вековима: Аустро-Угарске и Отоманског царства. Скоро две стотине година овим подручјем су владале Османлије (1520-1718), да би тада оно пало под власт владара Хабсбуршке монархије, до 1918. У новембру 1918. данашња територија АП Војводине је ушла најпре у састав Краљевине Србије а затим и краљевине СХС, односно Југославије. Почетком Другог светског рата, регија је подељена између усташке Хрватске и Мађарске, али је после Другог светског рата одлуком нових комунистичких власти, она постала део Југославије као аутономна покрајина у оквиру Народне Републике Србије, и имала сличан статус као Косово. Многи српски патриоти верују да је Војводина вештачка творевина, и да након сецесије Косова провоцира и ствара предуслове за појаву сепаратистичког расположења у региону.

SrpskaVojvodina_14Данас Војводина, као најразвијенији део Србије, се налази северно од Београда. Регион је дом за око 2 милиона људи, око 25% становништва Србије. Упркос чињеници да 66% становништва чине Срби, стално се наглашава да је Војводина покрајина 26 нација, у којој се званично користи шест језика. Можемо ли такво право да сањамо за руски језик у Латгали у Европској унији, за руску већину у Донбасу или у Одеси, или у било којој другој земљи на пост-совјетском простору?
Срби су народ нама врло близак,имамо заједнички културни код, вера и култура су нам слични. На Србима су испробане различите технологије, које се затим могу применити и у нашој земљи. Тако је било са обојеном револуцијом, војним акцијама и малтретирањем српског становништва у новим независним државама, али оно што се дешава сада – је посебно опасно за будућност Русије.
Након што је Владимира Путин успео да реши проблем сепаратизма на Северном Кавказу, Запад се осветио Србији, и спровео чеченски сценарио на Косову, које је проглашено независном државом и одвојено од Србије. Након тога, уз активну подршку Запада, који подстиче слике прелепе европске будућности, настала је независна Црна Гора – која се данас углавном користи као погодна оф-шор зона.

SrpskaVojvodina_zastava

Простор српског света постаје све мањи и мањи. Завршна фаза распада Србије је одвајање њене Војводине. Након тога, Срби неће моћи да делују као права сила на Балкану, и стога ће Русија ту изгубити своју главну подршку. Судбину региона ће одредити заједно Европљани (Американци) и Турци.
Када Србија коначно буде подељена треба очекивати сличне процесе и у Русији. У Црној Гори и Војводини се испробавају различити сценарији, методом покушаја и грешака, али дефинитивно постоји метод разбијања етничке групе. Можемо замислити и претпоставити да ће 2025. члан ЕУ постати Војводина и Република Београд, а да ће Запад покушати да интегрише у ЕУ и Карелију и регионе Мурманска и Смоленска.
Изгледа невероватно? Међутим, у раним 2000-тим, имали смо понуде и планове „регионалног“ уласка у СТО.
Пре само 30 година изгледало је само као претпоставка да ће српска област Црна Гора постати независна држава.
У циљу спречавања развоја овог сценарија, Русија треба да подржава српски народ, односно патриотске организације. Такође је неопходно схватити да се под маском српских патриота често сакривају они који делују као агенти Запада. Они су ангажовани у субверзивним делатностима, што отежава да се у Србији створи широк патриотски блок, који би могао да освоји власт у земљи.
По мом мишљењу, снага која највише обећава је странка „Трећа Србија“. Створена од младих православних активиста, ова политичка странка је остварила значајан напредак и већ је део владајуће коалиције у Новом Саду, где је заступа и води јавну акцију међу становништвом против даљих подела Србије.

Многе „професионалне патриотске организацијесу критиковале „Трећу Србију“ због чињенице да је она ушла у владајућу коалицију у градској власти Новог Сада. Али ова критика је лишена било каквих озбиљних разлога. По први пут у много година, српски патриоти су добили реалну моћ у највећем граду АП Војводине и њеном административном центру. Важно је разумети да “Трећу Србију“ чине млади људи, млађи од 35 година. Стицањем адекватног искуства у раду на општинском нивоу, они се припремају за стварни политички рад у будућности.
То што се налазе у владајућој коалицији у Новом Саду их није спречило да организују састанке са руководством Републике Крим, где су подржали одлуку кримских грађана да се уједине са Русијом. Узгред, нико од политичких снага у Србији, ни од националистичке опозиције, се није усудио на овај корак, свесни свих импликација. Само је “Трећа Србија“ доследно ушла у ринг са организацијом КАНВАС, истерујући ту организацију на чистину.
Да вирус колапса државе не би могао да продре у Русију морамо пратити ситуацију у Војводини и Србији, и подржати омладину „Треће Србије.“

АУТОР: Александар Немцов, директор Центра за развој јавне дипломатију Југозападног државног универзитета у Курску.

Извор: Евроазија.инфо

evroazija info