Епископ Јован Вранишковски пуштен из македонског затвора

03.02.2015.

СКОПЉЕ – Епископ Охридске архиепископије Српске православне цркве (СПЦ) Јован Вранишковски пуштен је данас на условну слободу из затвора Идризово код Скопља, по решењу Основног суда у том граду, јавили су македонски медији.

vladika jovanВранишковски је пуштен на условну слободу након што је Апелациони суд у Скопљу одбио као неосновану жалбу Јавног тужилаштва за борбу против организованог криминала и корупције, које је 19. јануара уложило жалбу на одлуку Кривичног суда о условном отпусту Вранишковског.

Условна слобода епископу Јовану Вранишковском по решењу Кривичног суда у Скопљу траје до 23. марта 2017. године.

Вранишковски је осуђен 2013. на вишегодишњу затворску казну по оптужби канонски непризнате Македонске православне цркве да је, док је био њен владика, проневерио 250.000 евра.

Епископ Јован је био владика МПЦ, али је 2004. године ступио у канонско јединство са СПЦ и предводи Српску цркву у Македонији.

За ослобађање епископа СПЦ Јована Вранишковског заузела се крајем прошле године Македонска православна цкрва, по чијој је тужби осуђен.

Македонска православна црква је након посредовања председника Одељења за спољне послове московске патријаршије, митрополита Волоколамског Илариона, крајем децембра 2014. године позвала македонске власти „да покажу милост“ према Вранишковском.

СПЦ и МПЦ се деценијама споре око статуса православне цркве у Македонији. МПЦ је 1950-их година од СПЦ, у чијем је саставу била, добила аутономију, а 1967. је прогласила аутокефалност.

МПЦ не признаје ниједна помесна православна црква, а СПЦ је сматра расколничком, док у исто време свештеници СПЦ немају дозволу да раде у Македонији.

МПЦ је пре две године допунила назив и сада се назива Македонска православна црква – Охридска архиепископија.

Извор: Правда