Делегација Треће Србије у посети Православној Митрополији Црногорско-Приморској

09.02.2015.

У недељу, 8. фебруара 2015. године делегација Треће Србије на челу са председником Мирославом Паровићем у Подгорици посетила је Православну Митрополију Црногорско-Приморску и Митрополита Амфилохија.

poseta-Pravoslavnoj-Mitropoliji-Crnogorsko-primorskoj-10

Делегација Треће Србије је посетила Саборни храм Васкрсења Христовог у Подгорици где их је примио Митрополит Амфилохије. У разговору председника Треће Србије Мирослава Паровића и Митрполита Амфилохија пре свега се анализирао положај Срба у Црној Гори и Српске Православне Цркве. Посебно је анализиран случај свештеника Велибора Џомића који је на захтев Државе Црне Горе протеран. Прихватајући савете Митрополита Амфилохија, председник Паровић је представио и досадашњи рад Треће Србије у очувању и ојачавању српских националних интереса, као и најновије пројекте помоћи народу Новорусије и активну сарадњу са Србима у региону, што је Митрополит Амфилохије благословио.

poseta Pravoslavnoj Mitropoliji Crnogorsko primorskoj (2)

Такође, Митрополит Амфилохије је повео делегацију Треће Србије у Немањин град, где се на темељима старе цркве гради нова, посвећена Светом Симеону Мироточивом, а која ће бити и званично освештана 26. фебруара ове године.

Паровић је исказао заинтересованост да Трећа Србија скромном донацијом помогне изградњу ове цркве, имајући у виду да је прошле године подигла споменик Стефану Немањи у Бањалуци и то је први споменик који је подигнут Стефану Немањи, утемељитељу јаке српске државе и да сматра да је веома важно да се родоначелнику српске државотворне идеје подигну споменици у част у свим земљама на Балкану где живе Срби.