Делегација Треће Србије на Првој конвенцији Удружења грађана “Покрет позитивна Српска” у Бањалуци (Видео)

21.12.2014.

У недељу 21. децембра 2014. године у Културном центру Бански двор у Бањалуци одржана је прва конвенција Удружења грађана “Покрет позитивна Српска”.

pozitivna srpska (1)

Делегацију Треће Србије чинили су заменик председника др Андреј Фајгељ, чланови председништва Марко Теслић, Мирослав Илић и Горан Миленковић, као и чланови Алтернативе за Србију Деспот Ковачевић и Стефан Сурлић.

pozitivna srpska (7)

Директор Културног центра Новог Сада и представник Фондације “Достојанство” др Андреј Фајгељ подсетио је да је Фондација, у сарадњи са “Покретом позитивна Српска” подигла први споменик оснивачу Србије Стефану Немањи у Бањалуци.

pozitivna srpska (2)

Та сарадња је пример шта могу да ураде људи када желе да раде на обнови националне културе, а нарочито на укључивању младих у стваралачки рад. То је рецепт за будућу позитивну Српску и позитивну Србију и уопште позитивну будућност свих нас. Дошли смо да пружимо пуну подршку раду ”Покрета позитивна Српска”, рекао је Фајгељ.

pozitivna srpska (3)

Удружење грађана “Покрет позитивна Српска усмериће своје активности у наредној години на три пројекта – културну и духовну обнову и развој Републике Српске, образовање и одрживи развој у оквиру којег ће се бавити темама правосуђа, банкарства и пољопривреде, најавио је данас председник Удружења Александар Сајић.

Сајић је, пре почетка прве конвенције Удружења у Бањалуци, рекао новинарима да ће прва тема у наредној години бити ситуација у правосуђу и за први квартал наредне године најавио одржавање међународне конференције о правосуђу.

Ми смо се већ раније изјаснили да нисмо задовољни ситуацијом у правосуђу, али имамо конкретне предлоге које ћемо разменити, усагласити и у форми закључака представити јавности на међународној конференцији коју планирамо да организујемо у фебруару или почетком марта“, рекао је Сајић.

Он је подсетио да је, осим хуманитарних акција, “Покрет позитивна Српска” крајем августа организовао изложбу “Млада Босна и сарајевски атентат” у Андрићграду, али и учествовао у креирању и реализацији идеје о подизању споменика Стефану Немањи у Бањалуци у сарадњи са Фондацијом “Достојанство” из Новог Сада.
Сајић је рекао да ће Удружење наставити реализацију закључака конвенције о високом образовању, подсетивши да је у организацији овог удружења недавно одржана конференција о високом образовању.

pozitivna srpska (5)

Председник Одбора за пољопривреду “Покрета позитивна Српска”, професор Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Татјана Пандуревић рекла је новинарима да је једно од основних програмских начела овог удружења одрживи развој и у оквиру њега пољопривреда.

Она је нагласила да се не сме заборавити на то колико су овогодишње поплаве утицале на укупну пољопривреду и привреду у Српској.
– “Акценат ћемо ставити на заштиту домаће производње што је изузетно битно”, навела је Пандуревићева.

pozitivna srpska (6)

Један од оснивача Удружења Никица Врањеш рекао је да треба искористити компаративне предности које Република Српска има у односу на окружење.
Он је нагласио да “Покрет позитивна Српска“, у сарадњи са владиним институцијама, политичким организацијама, медијима и грађанским иницијативама, жели да допринесе отварању питања која оптерећују друштво.

Председник Управног одбора Удружења Далибор Рачић рекао је да ће Одбор за образовање овог удружења ускоро изнети конкретне предлоге како би се образовање у Српској могло реформисати и да би дошло до суштинског, аутономног концепта који ће бити прилагодљив само за потребе Републике Српске.

На конвенцији је наглашено да је мисија свих чланова овог удружења позитиван допринос у изградњи бољег и праведнијег друштва, те у промоцији позитивних вриједности.

Извештај РТРС са конвенције:

pozitivna srpska (4)

Извор: РТРС

rtrs